Schaijk

Jolanda Kouwenberg uit Schaijk neemt afscheid als doktersassistente

'Ik werk echt vanuit mijn hart'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Na ruim 25 jaar gewerkt te hebben als doktersassistente heeft Jolanda Kouwenberg donderdag 11 april afscheid genomen bij Huisartsenpraktijk Schaijk. Voor veel mensen zal het even wennen zijn dat het vertrouwde gezicht niet langer achter de balie zit. Komende zomer gaat ze genieten van haar nieuwe vrije tijd door met de camper op pad te gaan.

Van oorsprong is Jolanda niet opgeleid tot doktersassistente. “Ik werkte in het Radboud als medisch analist op het laboratorium”, blikt ze terug. “Tijdens een bezoek aan de bibliotheek hoorde ik dat ze in Schaijk een nieuwe doktersassistente zochten. Dat leek me een fijne baan in combinatie met opgroeiende kinderen. Henk Schulte zei tegen me dat ik maar eens twee weken mee moest lopen. Dan konden beide partijen het even aankijken. Ik ben nooit meer weggegaan. Tot nu dan.”

Vertrouwen
Jolanda omschrijft de huisartsenpraktijk als een warm nest. “We zijn hier allemaal bezig met de zorg voor een ander, dat doen we als één team: assistentes en artsen samen”, zegt ze. “Dat was toen al en nu nog steeds zo. Het is een klus die we elke dag klaren. Er gebeurt hier veel. Het is fijn en leuk werk, maar je hebt ook verdrietige momenten. Ik werk echt vanuit mijn hart.”
Met de patiënten heeft Jolanda een bijzondere klik. Ze wist heel snel hun vertrouwen te winnen. “En dat heb ik ook nooit beschaamd”, vertelt ze. “Ik heb werk en privé altijd heel goed kunnen scheiden ondanks dat ik in Schaijk woon.”

Werkzaamheden
De werkzaamheden van Jolanda bestonden onder meer uit het bemannen van de balie en telefoon. Daarmee was ze voor veel mensen het eerste aanspreekpunt. Het feit dat ze vanuit haar hart werkt en makkelijk praat, is waarschijnlijk ook de reden dat ze zo geliefd is. Ze heeft altijd snel in de gaten of iemand lekker in zijn vel zit of dat er iets aan de hand is. Mensen hadden vaak aan een half woord genoeg en Jolanda begreep wat ze bedoelden. “Het is een groot voordeel dat ik de mensen in Schaijk en de onderlinge relaties ken”, vindt ze. “Daardoor weet je wat er speelt. Wie bijvoorbeeld slecht nieuws heeft ontvangen of onlangs een familielid is verloren. Met zoiets kun je dan rekening houden.”
Het kwam ook wel eens voor dat Jolanda op huisbezoek ging. Ouderenzorg is echt een passie van haar. “Omdat ik hier al zolang werk, kreeg ik veel vertrouwen”, vertelt ze. “Dan kreeg ik het voor elkaar dat mensen wel iets aan mij vertelden wat ze voor de huisarts verborgen hielden. 'Niet tegen de dokter zeggen', verzochten ze me dan. Uiteraard ging ik toch in overleg met de huisarts als de patiënt daarbij gebaat was. Het lukte mij vaak ze toch over de streep te trekken, voor hun eigen bestwil. Zo was ik een brug naar verdere zorg.”
Een andere grote uitdaging was het bijhouden van de agenda's van de huisartsen. “Het gaf een goed gevoel om elke keer alles kloppend te krijgen”, vervolgt Jolanda. “Verder was ik betrokken bij de jaarlijkse griepvaccinaties, het labwerk en het begeleiden van stagiaires.”

'Tot ziens'
Het was een weloverwogen maar moeilijke beslissing voor Jolanda om afscheid te nemen. “Ik doe het werk nog steeds met veel plezier”, zegt ze, “en nu is een goed moment om te stoppen. Als je de mogelijkheid hebt dan moet je niet wachten tot het te laat is met het risico dat je met tegenzin naar het werk gaat. Ik zie het ook niet als afscheid, maar als een 'tot ziens'.”
Officieel gaat Jolanda per 1 mei uit dienst, maar dankzij verzamelde snipperdagen was donderdag 11 april haar laatste werkdag. Het is niet zonder reden dat ze in aanloop naar de zomer haar werkzaamheden neerlegt. “Dan kunnen we er als het mooi weer is lekker met de camper eropuit zonder dat we op een bepaald moment terug hoeven te zijn. Een dagje meer of minder maakt dan niet uit.”

|Doorsturen

Anton Coolen

2019-04-11 21:47:07

Jolanda,

Voor de gemeenschap van Schaijk,  jammer dat je stopt.

Je toegevoegde waarde heeft geen uitleg nodig.

Geniet van het leven, zoals je ook altijd je patienten dat hebt gegund.

Ge bent een goed mens!!!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties