Schaijk

Iedereen heeft recht op aandacht, jong en oud

Door Diala en Enas Mohamad Ali

De zusjes Diala en Enas Mohamad Ali wonen sinds begin 2016 in Schaijk nadat ze een jaar eerder uit hun geboorteland Syrië vluchtten. Van de Nederlandse regering hebben ze als statushouder een verblijfsvergunning voor vijf jaar gekregen. In weekblad Arena en op arenalokaal.nl houdt Enas, die in haar thuisland de opleiding tot journalist volgde, een dagboek bij over de uitdagingen die ze samen met Diala moet overwinnen, zoals het leren van onze taal en cultuur.

Als ik moest kiezen tussen de mensen die van mij houden, of de mensen die aandacht geven aan de mooiste dingen in mijn leven, kies ik degene die aandacht geeft aan de mooiste dingen in mijn leven.
Op dit moment lopen wij stage in een gezinshuis voor kinderen (pleegkinderen) met een beperking en/of gedragsproblemen.

Toen wij voor het eerst een kijkje kwamen nemen, zagen wij twee heel fijne mensen (Henk en Helma). Volgens ons een voorbeeld hoe je met elkaar omgaat. Wij hebben gezien hoe zij, vanaf dat de kinderen wakker worden tot aan dat ze gaan slapen, hen verzorgen Zij gaan met de kinderen om alsof het hun eigen kinderen zijn, zij leggen de nadruk op opvoeding, liefde geven en ontvangen. Meedoen met elkaar, zodat de kinderen later beter voor hun zelf kunnen zorgen. Zij doen samen meerdere activiteiten, zodat de kinderen hun hersenen blijven trainen. Eigenlijk doen we dingen samen om ook samen plezier te beleven en te genieten van fijne dingen. Wij zijn heel blij dat wij hier kunnen werken, omdat we ons bij het Gezinshuis zo op ons gemak voelen. Door onze stage is ook onze Nederlandse taal flink verbeterd.

Diala en Enas Mohamad Ali

Wij, Henk en Helma, zijn op onze beurt heel blij dat Diala en Enas op ons pad zijn gekomen. Voor iedereen is het fijn dat ze ons willen helpen, want meer handen in ons gezinshuis maakt dat we ook meer aandacht kunnen geven aan elkaar. En voor onszelf is het ook een verrijking dat we hen hebben leren kennen.
We praten samen over de dingen die op ons pad komen, zowel de ervaringen van ons en de kinderen van het gezinshuis als de ervaringen van Diala en Enas. Het zijn mooie gesprekken over twee culturen die zo verschillend zijn, ook zoveel met elkaar gemeen blijken te hebben. Daarnaast ook wat angst en onveiligheid met je doet als kind en jongvolwassene.
We hebben erg veel respect voor hen. Want ga er maar aan staan. Vanuit een huiselijk leven in een oorlogssituatie terecht komen, waardoor je gedwongen wordt om je thuisland te ontvluchten en vervolgens opnieuw te beginnen. Diala en Enas zijn vastbesloten om hier hun dromen te leven. Hopelijk mogen wij daar ook een steentje in bijdragen.

Henk en Helma

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties