Schaijk

Hulp bij het vinden van werk

Door Enas Mohamad Ali

De zusjes Diala en Enas Mohamad Ali wonen sinds begin 2016 in Schaijk nadat ze een jaar eerder uit hun geboorteland Syrië vluchtten. Van de Nederlandse regering hebben ze als statushouder een verblijfsvergunning voor vijf jaar gekregen. In weekblad Arena en op arenalokaal.nl houdt Enas, die in haar thuisland de opleiding tot journalist volgde, een dagboek bij over de uitdagingen die ze samen met Diala moet overwinnen, zoals het leren van onze taal en cultuur.

Deze week schrijf ik over onze lessen. We hebben elke dinsdag les op Phoenix in Schaijk. Het duurt drie uur. Deze les is voor buitenlandse mensen als ze vluchteling zijn. Het doel van de les is om ons te helpen bij het vinden van werk. Nu krijgen we uitkering, want we hebben nog geen werk. Maar dat komt met tijd. 

Deze cursus leert ons Nederland beter kennen. Uitleg over wat wil je, wat kan je, wat heb je nodig? Hoe lang duurt het om je doel te bereiken, hoeveel tijd heb je nodig om je doel te bereiken? We praten over wat je moet weten en doen als sollicitant. Wat is de werkwijze en wat is belangrijk? Dat geldt ook als we gaan studeren.

Er zijn twee mensen die ons helpen; iemand met de theorie en de andere met de praktijk. Ze helpen met denken en plannen. Geven altijd antwoord en helpen met werk vinden. Hoe kan ik een baan krijgen, stagelopen voor een studie of vrijwilligerswerk doen? Het is fijn om te weten en te leren. Werken is de volgende stap. Ik hoop voor iedereen dat het goed komt.

Enas Mohamad Ali

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties