Schaijk

Schaijkse Mirjam den Brok doet mee aan actie Energy4All

‘Hier heb ik geen seconde over hoeven nadenken’

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK/ITALIË – De Gavia, de Mortirolo en de Stelvio. Drie monsters van bergen in de Italiaanse Alpen die door vele fietsers en wandelaars worden gezien als ultieme uitdaging. Een van deze bergen beklimmen is een machtige opgave, laat staan dat je ze alle drie beklimt. Dit is wat Mirjam den Brok uit Schaijk van 5 tot en met 7 september gaat doen. Samen met meer dan honderd anderen beklimt ze de bergen om op die manier aandacht te vragen voor energiestofwisselingsziekten.

“Dit moet ik gewoon doen!”, was de gedachte van Mirjam toen haar werkgever CPO ter ere van haar veertigjarig jubileum iets wilde doen voor een goed doel en op die manier uitkwam bij Energy4All. “‘Al 40 jaar vol energie’ is het lustrumthema van het bedrijf, hierdoor kwamen we uit bij Energy4All. Zij steunen het onderzoek naar een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten, dat is er namelijk nog niet. Ze zijn wel dichtbij, maar het onderzoek heeft nog wel een laatste zetje nodig.”

'Defecte batterij'
Jaarlijks worden er in Nederland 100 tot 150 kinderen met een energiestofwisselingsziekte geboren. Simpel gezegd hebben deze kinderen een ‘defecte batterij’ waardoor hun lichaam nooit energie heeft en snel verzwakt raakt. Hierdoor haalt slechts 30% van de kinderen met een energiestofwisselingsziekte de volwassen leeftijd.
Mede doordat Mirjam zelf drie gezonde kinderen heeft sprak het goede doel dat haar werkgever koos enorm aan. “Daarnaast vind ik het mooi dat het een kleinere stichting is die we kunnen helpen, ik had hier zelf namelijk nog nooit eerder van gehoord en ik denk met mij vele anderen ook niet. Daarom is het mooi om hier verandering in te kunnen brengen.”
Over het voorstel van haar baas om mee naar Italië te gaan heeft ze dan ook geen seconde na hoeven nadenken. “Natuurlijk moet je het er thuis even over hebben, je bent namelijk wel een paar dagen weg. Maar voor zo’n mooi doel zijn ze thuis uiteraard ook bereid om mee te denken.”

Onmogelijk te trainen
De deelnemers van de actie kunnen kiezen tussen drie manieren om boven te komen op de bergen: fietsen, hardlopen en wandelen. Alle drie de manieren hebben dezelfde essentie: jezelf voor even hetzelfde voelen als een kind met een energiestofwisselingziekte. Mirjam heeft gekozen om de drie kolossale bergen wandelend te beklimmen. Een uitdaging als deze is iets waar je doorgaans veelvuldig voor moet trainen, maar volgens Mirjam is dit erg lastig in Nederland. “Je kunt wel richting Groesbeek gaan om jezelf enigszins voor te bereiden op het lopen met een hellingspercentage, maar die bergen in Italië zijn van een dusdanig niveau dat hier simpelweg niet op te trainen is. Daarnaast krijg je ter plaatse ook nog last van de hoogte.”
De bergen zijn namelijk vrij hoog. De hoogste van het stel is de Stelviopas, waarvan de top op 2.758 meter hoog is. Dat betekent niet alleen ijle lucht, maar ook temperaturen die je niet gewend bent in september. “Als je begint met lopen is het 22 graden, maar op de top is het 0 graden of minder. Hier moet je jezelf dus onderweg op verkleden, maar dat gaat goedkomen”, zegt de enthousiaste Mirjam. Bang dat ze niet boven komt is Mirjam in ieder geval niet. “Iedereen komt boven, dan maar op karakter. Daarnaast is er een heel team mee dat goed voor de deelnemers zorgt, dus daar hoef ik mezelf geen zorgen over te maken.”

Nog meer acties voor het goede doel
Dat Mirjam enthousiast is blijkt ook uit het feit dat ze na deze uitdagingen in Italië nog iets wil doen voor het goede doel. “Samen met de buurtsportcoach van LanderdSportzo ga ik eind september een actie organiseren om op die manier nog meer aandacht te vragen voor energiestofwisselingziekten.” Hierbij richt Mirjam zich vooral op kinderen. “Voor hen is het namelijk vrij vanzelfsprekend dat iedereen alles zorgeloos kan doen.” Haar eigen kinderen vormden voor Mirjam de inspiratie. “Zij vroegen namelijk ook wat en waarom ik het nu precies ging doen, toen dacht ik: alle kinderen moeten bewust worden van het feit dat niet alles zo vanzelfsprekend is als het lijkt!”

Meer informatie over de aanstaande actie volgt snel. Degene die Mirjam, en daarmee dus ook Energy4All, willen steunen kunnen dat doen via de QR-code in bijgaande poster of via www.actie.energy4all.nl/actie/mirjam-den-brok

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties