Schaijk

Verwendag voor mensen met meervoudige beperkingen tijdens NLdoet

'Het maakt niet uit wat je van elkaar bent, maar wat je voor elkaar betekent'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Twintig cliënten van de dagbesteding in Velp zijn vrijdag 10 maart in de watten gelegd. De mensen met ernstige meervoudige beperkingen hadden die dag allemaal een eigen maatje, waardoor ze niet hoefden te wachten op aandacht. In Schaijk was van alles voor hen geregeld. Het was voor de derde keer dat Dichterbij op deze manier meedeed aan NLdoet.

Cliënten van de dagbesteding in Velp, net als op alle andere plekken in Nederland, moeten vaak lang wachten omdat één begeleider zich over meerdere personen moet ontfermen. Bij De Potter in Schaijk staat 10 maart voor iedereen een maatje klaar. “Een dagje nabijheid”, vertelt Cora Fleuren. “De cliënten hebben één op één contact met iemand die ze de hele dag bijstaat. Dat is heel erg fijn. De vrijwilligers zijn niet bekend met deze doelgroep. Daarom is het extra mooi dat ze een dagje komen helpen. Het maakt niet uit wat je van elkaar bent, maar wat je voor elkaar betekent.”

De dag start met koffie en gebak, zodat vrijwilliger en cliënt aan elkaar kunnen wennen. Vervolgens gaan de koppels in groepjes Schaijk in om bij verschillende winkels binnen te kijken. In de bibliotheek wordt een verhaaltje voorgelezen en in Onder de Linde klinkt accordeonmuziek. Rond lunchtijd is iedereen terug bij De Potter om te genieten van een stamppottenbuffet. Om 14 uur staan de knuffelhonden van Rintintin klaar. Een aantal groepjes gaat terug het dorp in. Een winkel bezoeken is voor de meeste mensen heel normaal, maar voor deze mensen heel bijzonder.

Een van de vrijwilligers is wethouder Piet Hein Jonkergouw van de gemeente Landerd. Hij spreekt zijn waardering uit voor het initiatief. “Het is mooi om met elkaar op deze manier onder de mensen in het dorp te komen”, zegt hij. “Hopelijk lukt het om niet alleen vandaag, maar ook de rest van het jaar op vrijwillige basis extra handen beschikbaar te krijgen voor deze groep mensen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

Dagboek Diala en Enas