Schaijk

Buurkracht Schaijk wil meer zonnepanelen in het dorp

'Het is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Vijf Schaijkenaren hebben zich verenigd in het maatschappelijke initiatief Buurkracht. De ambitie is om bij te dragen aan de duurzaamheidsontwikkeling van de gemeente Landerd, beginnend in hun eigen dorp. De focus ligt in eerste instantie op zonnepanelen. Maandag 18 maart is er een informatieavond bij De Potter over de voordelen van collectief inkopen. Naast het belang voor het milieu, zijn zonnepanelen ook financieel aantrekkelijk.

Gerard Wittenberg, René Slegers, John van Zuijlen, Marco Jans en Harrie Verstegen vormen Buurkracht Schaijk.

Buurkracht Schaijk is ontstaan naar aanleiding van een bijeenkomst over zonnepanelen in september vorig jaar. “Het bleek te gaan over Buurkracht”, vertelt Gerard Wittenberg. “Het was een heel interessante en informatieve avond, erg goed voorbereid. De vraag van de avond was: wie is bereid iets te organiseren om de duurzaamheid in Schaijk te verbeteren? Bij de meesten was er wel belangstelling om deel te nemen aan een project, maar niet om het actief mee op te pakken. Er bleven drie mensen over: Harrie Verstegen, John van Zuijlen en ik.”
Het drietal krijgt in de periode daarna van buurtbegeleider Floris Baggerman toelichting op het idee achter Buurkracht. “Toen hebben we gekeken naar onze kwaliteiten en wat er meer nodig was om een project te realiseren”, vervolgt Wittenberg. “Zo kwamen we uit bij René Slegers. Later is ook Marco Jans als versterking aangesloten. Met z'n vijven hebben we besloten om ons niet op één wijk te richten, wat bij Buurkracht meestal het geval is, maar hebben we voor heel Schaijk gekozen.”

Offertes vergelijken
Zodra de groep duidelijk heeft wat het wil bereiken, gaan de leden aan de slag. De taken worden verdeeld en ze beginnen er voortvarend aan. “De kwaliteit is heel belangrijk”, vindt Wittenberg. “Gelukkig hebben onze teamleden er veel verstand van. We hebben offertes opgevraagd bij verschillende zonnepaneelaanbieders. Daarbij slaan we de lokale partijen zeker niet over. De leveranciers zijn ervan op de hoogte dat wij bij verschillende bedrijven een prijs opvragen. We willen scherpe tarieven. Daarin biedt de collectiviteit van het project veel schaalvoordelen.”
De teruggekomen prijsopgaves worden tot op de detail bekeken en vergeleken. “We onderbouwen de vergelijkingen”, vult Slegers aan. “Een expert van Enexis kijkt er ook nog overheen om de kwaliteit te borgen. Als initiatiefnemers hebben wij geen enkel commercieel belang. Sterker nog: drie van de vijf leden hebben al zonnepanelen op het dak liggen. Wij faciliteren de informatieavond en presenteren de informatie. Daarna is het tussen de leverancier en de klant om tot een deal te komen.”

Groene gemeente
Buurkracht Schaijk heeft als ambitie om de omgeving duurzamer in te richten. “Over een paar jaar zijn we gemeente Maashorst”, weet Slegers. “Dat is een groene gemeente. Als dorpen moeten we dat ook uitstralen. Het is jammer hoe weinig zonnepanelen er nu op de daken liggen, terwijl er zoveel ruimte voor is. Als we daar niets aan doen, hebben we een probleem op het moment dat de gaskraan dichtgaat. Wij hopen woningeigenaren te bereiken en te stimuleren mee te doen. Nu richten we ons op zonnepanelen. Wellicht dat we later ook nog andere zaken kunnen oppakken.”
Buurkracht Schaijk is van mening dat de gemeente Landerd ook een steentje kan bijdragen aan het project. “Wethouder Ben Brands ondersteunt het initiatief van harte”, laat Slegers weten. “Hij gaat op zoek naar regelingen waar we mogelijk gebruik van kunnen maken. Ook heb ik tijdens de raadsvergadering van donderdag 31 januari de raadsleden toegesproken en opgeroepen met een voorstel te komen. Door een kleine financiële prikkel krijg je wellicht meer burgers geactiveerd om mee te doen. Eerdere acties hebben aangetoond dat dit werkt. Een kleine subsidie kan voor een groot succes zorgen.”

Financiële voordelen
Het opwekken van energie uit een hernieuwbare energiebron zoals de zon heeft een positief effect op het milieu. Fossiele brandstoffen als gas zijn namelijk niet onuitputtelijk. Die raken een keer op. Ook zelf heb je baat bij het aanbrengen van zonnepanelen. Wittenberg: “Je investeert in het milieu voor onze toekomst en voor je eigen portemonnee. Er is de laatste tijd veel aandacht voor duurzaamheid. We willen de wereld goed achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarbij heb je zelf ook financieel voordeel. Dat wil zeggen dat je investering na zo'n vijf à zes jaar rendabel is. Met de huidige rente kan het zelfs interessant zijn als je een lening afsluit om zonnepanelen te kopen.”

Informatieavond
Maandag 18 maart is er een informatieavond bij De Potter aan de Pastoor van Winkelstraat 2. De bijeenkomst start om 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Hoewel het om Buurkracht Schaijk gaat, zijn inwoners uit Reek, Zeeland en andere omliggende dorpen ook van harte welkom. Het team hoopt op een grote opkomst. “En de laatste uitdaging is om 'onze buren' te overtuigen ook daadwerkelijk zonnepanelen op het dak te leggen”, besluit Slegers. Wil je meer informatie of wil je nu alvast laten weten dat je interesse hebt? Download dan de Buurkracht App en meld je aan. De organisatie is te bereiken via buurkrachtschaijk@gmail.com


 

Wat is buurkracht?
Samen aan de slag in jouw buurt

Buurkracht gelooft in de kracht van buren; het gezamenlijk zaken aanpakken om ze mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken. “Samen optreden is niet alleen handig, maar ook nog eens heel leuk”, stelt Floris Baggerman, buurtbegeleider bij Buurkracht. Hij treedt op als verbinder en adviseur bij meerdere initiatieven in het land. “Dit doe ik door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website buurkracht.nl. Meer dan driehonderdvijftig buurten in heel Nederland hebben al hun buurkracht getoond. Schaijk kan zich daar binnenkort bij aansluiten.”
Buurkracht is een maatschappelijk initiatief van netbeheerder Enexis Groep, ontstaan in 2013. Buurkracht heeft geen commerciële doelstellingen, het platform is onafhankelijk en gratis. Burgers kunnen kosteloos gebruikmaken van de tips en tools. “Overal waar mensen samenkomen is buurkracht”, vertelt Baggerman. “Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij een bestaande activiteit in de buurt of er zelf een opzetten. Ook de overheid ziet de kracht van buren; steeds vaker zoeken zij de samenwerking op. Zo wil Noord-Brabant met de ondersteuning van Buurkracht één miljoen inwoners uit de provincie betrekken bij de energietransitie. Schaijk is daar een succesvol voorbeeld van.”


 

Download de Buurkracht-app
De Buurtkracht-app helpt je bij het uitvoeren van een idee, van iedereen aan de zonnepanelen tot aan de opknapbeurt van een speeltuintje. “Je start eenvoudig een activiteit en deelt deze met één druk op de knop met al je buren. Zonder dat je hier telefoonnummers voor uit hoeft te wisselen”, licht Floris Baggerman van Buurkracht toe.” Als het begin eenmaal gemaakt is, gaat de rest bijna vanzelf. Je zult ervan versteld staan wat jullie samen kunnen bereiken.” Download de app in de App Store of Google Play.


 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties