Schaijk

Landerd presenteert bidboek voor Natuurpoort

'Geweldige entree voor onze natuur in De Maashorst'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Wethouder Hans Vereijken presenteerde dinsdagmiddag namens het Landerdse college van B en W het bidboek voor Natuurpoort Maashorst. In het bidboek staan de doelen en ambities die de gemeente wil gaan realiseren met de 'toegangspoort' aan de Palmstraat in Schaijk. "Het moet een geweldige entree worden voor onze natuur in De Maashorst", vertelt Vereijken. "Een iconisch gebouw dat De Maashorst landelijk en internationaal op de kaart zet. Een blikvanger voor de Maashorst"

"De Maashorst is een natuurgebied met de ambitie om nationaal park te worden", gaat Vereijken verder. "Bij zo'n ambitie hoort ook een natuurpoort. Een poort waarlangs jaarlijks vele bezoekers de natuur intrekken om de unieke eigenschappen van De Maashorst te ontdekken. Denk aan het wijstverschijnsel, de vorstengraven, de wisent en de tauros. Een poort waar je op het terras kunt genieten van producten uit de streek en waar je informatie vindt over het natuurgebied. Waar individuele bezoekers zich kunnen oriënteren op hun bezoek en waar schoolklassen educatieve programma's kunnen volgen. In een gebouw waar onder meer ook Staatsbosbeheer en het natuurcentrum kantoor kunnen houden."

In het bidboek staan enkele ontwerpvarianten (zie afbeeldingen) voor de natuurpoort, die straks ruimte moet gaan bieden voor dagrecreatie, een horecagelegenheid (restaurant, café, snackbar) met terras, verblijfsmogelijkheden en parkeervoorzieningen. Volgens Vereijken zijn er meerdere kandidaten die belangstelling hebben voor de exploitatie van de natuurpoort. "Het gaat om partijen die al ervaring hebben met het behappen van dit soort grootscheepse projecten en die affiniteit hebben met het gebied. Binnen nu en een paar maanden vinden er vervolggesprekken plaats en in 2019 hopen we bekend te kunnen maken welke partij het is geworden. dat is het streven."

|Doorsturen

Albert van den Eijnde

2018-06-27 09:38:14

Mooi gebouw en dat zal wel gaan leiden tot meer toerisme maar het is niet te hopen dat deze prachtige entree straks ook de enige (betaalde) entree wordt om het toekomstige Nationaal Park de Maashorst in te kunnen. Een projectontwikkelaar wil immers geld verdienen aan zijn investering. Alle overige toeganswegen en -paden zijn eenvoudig en snel af te sluiten door het plaatsen van een hekwerk en/of te voorzien van een kaartautomaat (Nationaalpark Kennemerduinen en NP de Hoge Veluwe) waardoor je straks als regionale bewoner niet meer gratis doch slecht nog een betaald fiets-/wandeltochtje (inclusief hardlopen/paardrijden) in de Maashorst kunt maken. Dan ben je feitelijk als lokale bevolking je eigen achtertuin kwijt.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties