Schaijk

Gevaarlijke feestdagen: druiven en rozijnen

Door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk

We zitten midden in de feestelijke decembermaand. Een maand van gezelligheid en... eten. Wij op de praktijk hebben de eerste slachtoffers van dat eten al gehad. Honden die zich tegoed hadden gedaan aan chocoladeletters of chocoladekerstballen. Inmiddels weten veel eigenaren dat dit gevaarlijk is. Wanneer zij erachter komen dat hun hond zich rond heeft gegeten aan al dat lekkers, bellen ze ons. Wij kunnen de hond dan een injectie geven om te laten braken om zo het giftige spul kwijt te raken voordat het problemen kan geven.

Veel minder bekend is de giftigheid van druiven en rozijnen voor de hond. Het is nog niet bekend welke stof in druiven deze giftigheid veroorzaakt. De hoeveelheid aan druiven die voor de hond giftig kan zijn, lijkt het per hond ook verschillend. Ditzelfde geldt ook voor rozijnen. Ons advies is dan algemeen: pas op met druiven en rozijnen. Dat betekent dus het kerstbrood goed opbergen voor de hond.

En dan nog een laatste waarschuwing voor hongerige honden, maar dit geldt ook voor katten; pas op met het laten liggen van plastic zakken waarin eten heeft gezeten. De kruimels in de zak (denk ook aan chipszakken) kunnen zo aantrekkelijk zijn voor huisdieren dat ze hun kop volledig in de zak steken. Als ze zich hieruit dan niet meer terug kunnen trekken, raken ze natuurlijk in paniek. Er ontstaat dan een soort vacuüm waarin het dier stikt.

Dit zijn gelukkig allemaal vermijdbare risico’s. Waarschuw uw huisgenoten en familieleden en dan wensen wij u allemaal en uw huisdieren in het bijzonder, heel fijne en gezellige feestdagen. En de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Brigitte Kraneburg
Dierenkliniek Schaijk

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dierenkliniek Schaijk,
www.dierenkliniekschaijk.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties