Schaijk

Concert in parochiekerk Schaijk en Grote Kerk Oss

Gemengd koor Loreley viert nogmaals zestigjarig bestaan

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - De Landerdse zangvereniging Loreley bestaat al ruim zestig jaar. Dat heeft het gemengde koor afgelopen najaar gevierd met een jubileumconcert in de Zeelandse kerk. Zondag 22 maart is het koor te bewonderen in de parochiekerk van Schaijk met Stabat Mater. Dit werk is gecomponeerd door hun eigen dirigent Antoon Ariëns uit Berghem. Een week later wordt het stuk nogmaals uitgevoerd in de Grote Kerk in Oss.

Het gemengde koor Loreley vindt zijn roots in Zeeland. Harry van den Elzen (87) is lid van het eerste uur en voorzitter in de begintijd. “Je kunt niet zomaar een koor beginnen”, stelt hij”, dat vraagt voorbereiding. Het voornaamste was dat er eerst voldoende mensen gevonden werden. Daar heeft Doortje Bongers-Spierings een belangrijke rol in gespeeld. Zij werkte in de bakkerswinkel. Daar kwamen veel vrouwen. Zo heeft ze veel leden gevonden. Via die vrouwen zijn weer enkele mannen gevraagd. Op die manier ben ik erbij gekomen. Na verloop van tijd hadden we voldoende leden om te starten.”
De volgende stap was het overtuigen van de pastoor om een gemengd koor in het dorp toe te staan. “Het was in een periode waarin alles nog gescheiden was”, blikt Harry terug. “Aparte missen voor mannen en vrouwen, aparte scholen voor jongens en meisjes, zelfs de toneelvoorstelling werd apart opgevoerd. Het was een kunst om de hele zaak van de grond te krijgen. Gelukkig hadden we een vooruitstrevende kapelaan. Die wist de toch wat meer terughoudende pastoor te overtuigen.”

Dirigent
De kapelaan droeg ook de dirigent aan: Ab Vink, een kruisheer uit Uden. Een reislustige man die na de Tweede Wereldoorlog als opbouwwerker in Duitsland actief was geweest, onder meer in de regio van Sankt Goarshausen. Daar leerde hij het volksverhaal kennen van de nimf Loreley. Met haar prachtige zangstem betoverde ze schippers op de Rijn die daardoor de aandacht verloren en hun schip lieten vergaan. Dit werd de naam van het nieuwe gemengde koor.
Vink legt het fundament en geeft het koor vorm. De eerste twintig à dertig jaar doet Loreley aan veel concoursen mee. Dat is in die tijd nog heel populair. Het koor zingt altijd vierstemmig, van klassieke werken tot wat lichter werk. Ze nemen vele prijzen mee naar huis.

Samenvoeging
Op het hoogtepunt telt Loreley 58 leden. Rond de eeuwwisseling is dit aantal teruggezakt naar 28. Net voldoende om te blijven optreden. "In Schaijk bestond ook een gemengd koor", vertelt huidige voorzitter Harrie van Tiel. "Zij hadden hetzelfde probleem als wij: een ledentekort. We hebben contact gezocht en de koren samengevoegd. Het sloot heel goed op elkaar aan, ook qua stemmen."

Stabat Mater
Tegenwoordig is Antoon Ariëns de dirigent van Loreley. "Een heel muzikale man", weet Maria Griffioen. "Hij past heel goed bij ons en wij bij hem. Afgelopen oktober hebben we ons jubileum voor het eerst gevierd met de mooiste liederen van de afgelopen jaren. Dat optreden was in de Zeelandse kerk. Het volgende jubileumconcert is in de kerk van Schaijk. Antoon componeert eigen werken. Ter ere van ons jubileum brengen wij zijn stuk Stabat Mater ten gehore. Ons koor wordt begeleid door een klarinet choir met leden van harmonie Zeelandia."
Stabat Mater is verdeeld in vier delen van elk vijf stukken. De muziek laat de smart, droefheid, pijn en angsten van Maria en de liefde voor haar zoon horen. Het eindigt in een troostvolle apotheose.

De eerste uitvoering is zondag 22 maart om 14 uur in de parochiekerk van Schaijk. Een week later, eveneens om 14 uur, is Loreley te horen in de Grote Kerk van Oss. De entree is 7,50 euro.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties