Schaijk

55-plussers staan positief tegenover plannen

Gemeenteraad kritisch over

natuurbegraafplaats Schaijk

Door Sergio Boutkan

SCHAIJK - Het merendeel van de 55-plussers in de regio Maashorst staat positief tegenover de plannen voor de aanleg van een natuurbegraafplaats in Schaijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo onlangs uitvoerde. 64 procent van de respondenten staat open voor een natuurbegraafplaats en een kwart van de ondervraagden wil er voor zichzelf een plek.

De resultaten van de Nipo-enquête komen overeen met de uitslagen van de poll die sinds enkele weken op Arenalokaal.nl staat. Daarin geeft ongeveer 60 procent van de invullers aan dat de gemeente Landerd wat hen betreft groen licht moet geven voor de natuurbegraafplaats aan de Fransebaan in Schaijk.

'Groeiende vraag'
Initiatiefnemer Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland is content met de resultaten van de Nipo-enquête. "Dit onderzoek benadrukt eens te meer de groeiende vraag uit de samenleving. Mensen hebben duidelijk behoefte aan een meer persoonlijk en passend alternatief naast de traditionele manier van begraven en cremeren. Mooi is ook om te zien dat van de mensen die er geen interesse in hebben, 84 procent geen bezwaar heeft tegen een Natuurbegraafplaats in de regio. Dit omdat het iets moois is voor zowel mensen als natuur om eenieder die dat wil een laatste rustplaats in de natuur te kunnen bieden."
Het plan voor de natuurbegraafplaats stuitte afgelopen tijd op verzet van omwonenden van wie er woensdagavond een aantal insprak tijdens de voorbereidende raadsvergadering. Zij vrezen onder meer (verkeers)overlast van begrafenisstoeten, wateroverlast vanwege de aanwezige wijstgronden en een verstoring van de flora en fauna in het gebied. "Weg ontspanning, weg natuur en weg recreatie! De toegang tot de Maashorst wordt verkwanseld en Docus de Das wordt verloochend", menen de buurtbewoners.

Grondwater
Ook enkele raadsleden tonen zich kritisch. Harold van den Broek (RPP) wil weten wat "de consequenties zijn van te natte grond" en of het klopt dat er, zoals de bewoners beweren, "een breuklijn door het plangebied loopt" en of dit "kan leiden tot juridische procedures."
Theo van Duren van Herindelen zit eveneens in zijn maag met de grondwaterstand. "Dat raakt én de wet op de lijkbezorging én de volksgezondheid." Verder vraagt Van Duren zich af waarom de gemeente de resultaten negeert van het grondwateronderzoek dat bewoners hebben laten uitvoeren door bureau Freriks uit Oss en wil hij weten waarom er geen archeologisch onderzoek plaatsvindt op de planlocatie.

Op 11 december komt het vaststellen van het bestemmingsplan voor de natuurbegraafplaats aan de orde in de raad.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties