Schaijk

De Potter en Stichting Carnaval brengen spetterend programma op zaterdag 13 februari

Geen carnavalsoptocht in Schaijk; wél verkiezing van 'Moeslands Mooiste'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

MOESLAND - Vanwege het aanhoudende Coronavirus vindt in Schaijk dit jaar geen Grote Moeslandse Optocht plaats op carnavalsmaandag. Stichting Carnaval de Moeslanden gaat echter niet bij de pakken neerzitten en is druk in de weer met het organiseren van allerlei activiteiten die wél door kunnen gaan. Een daarvan is de verkiezing van 'Moeslands Mooiste', een online verkiezing van de állermooiste carnavalswagen die in de afgelopen 60 jaar door Schaijk trok.

"Wij hebben alle carnavalsclubs gevraagd om één van hun eigen wagens te nomineren voor de Moeslands Mooiste-verkiezing", vertelt Jaap Oliemeulen, secretaris van Stichting Carnaval de Moeslanden. "De meeste verenigingen hebben dat gedaan, van enkele waar we niets van hebben vernomen, is door ons een wagen geselecteerd. Dit heeft in totaal 69 verschillende wagens opgeleverd, waaronder een aantal hele oude uit de jaren zestig. In 1959, destijds nog na toestemming van de pastoor, vond namelijk al voor de allereerste keer de Moeslandse optocht plaats."

Top 22
Uit deze ‘longlist’ van 69 carnavalswagens mogen de clubs die hun wagen hebben genomineerd een Top 22 samenstellen. Jaap Oliemeulen: "Over deze Top 22 wordt later nog gestemd. Door de carnavalsclubs zelf, het publiek én door een vakjury. Deze bestaat uit mensen die normaal gesproken ook de Moeslandse optocht jureren of dat in het verleden hebben gedaan."

Live-event op 13 februari
Alle 69 inzendingen zijn te bekijken op: www.moesland.nl/genomineerde-moeslands-mooiste/. De Top 22 wordt op de website gepubliceerd. Tijdens een feestelijk live-event op zaterdag 13 februari, georganiseerd in samenwerking met De Potter, kan iedereen via Whatsapp zijn stem uitbrengen op 'Moeslands Mooiste'. Meer details hierover worden nog bekendgemaakt. De winnaar van de verkiezing van Moeslands Mooiste carnavalswagen aller tijden vergaart niet alleen eeuwige roem in Schaijk en omgeving, maar ontvangt ook een fraaie prijs.

‘Schaijk ís carnaval! Dat laten we niet zomaar voorbijgaan’
Corona gooit weliswaar een hoop roet in het eten, maar Schaijk probeert er tóch wat van te maken. Café-zaal De Potter en Stichting Carnaval hebben daarvoor de handen ineengeslagen en schotelen de vele carnavalsliefhebbers in het werelddorp op zaterdag 13 februari een spetterend middag- en avondprogramma voor, thuis op de buis. “Schaijk ís carnaval! Dat laten we niet zomaar voorbijgaan”, zegt Theo Potjes.

De actieve horecaondernemer had in oktober nog diverse mogelijke scenario’s in zijn hoofd, zoals bijvoorbeeld het organiseren van kleinschalige ‘residenties’ voor maximaal 30 personen, maar door de aanhoudende lockdownmaatregelen konden die allemaal weer van tafel. Toch liet Potjes de moed niet zakken. “In Schaijk hebben ze vaak zoiets van ‘geen optocht, geen carnaval’, maar samen met onder andere de prins en de grootvorst hebben we toch gezocht naar alternatieve activiteiten.”

Programma 13 februari
Resultaat is een prachtig carnavalsprogramma op zaterdag 13 februari. Dit wordt uitgezonden vanuit een studio in De Phoenix en is voor iedereen thuis te volgen. Theo: “Daar hebben we ook de ruimte om bepaalde activiteiten live uit te zenden. We proberen een zo breed mogelijk publiek te bereiken, jong en oud.”

Boerenmoes-drive thru?
Vanaf 4 uur ’s middags zijn er tal van activiteiten. Naast de interactieve verkiezing van ‘Moeslands Mooiste’ en de Moeskoningin wordt een documentaire vertoond over het Moeslandse carnaval, zijn er live reportages en kun je meedoen aan een muziekbingo en carnavaleske quiz. Ook een bijdrage van het jeugdcarnaval en enkele protocollaire onderdelen ontbreken niet. Onder het motto ‘saome on toffel’ gaat carnavalsminnend Schaijk daarnaast massaal (online) aan de boerenmoes. Theo: “Het liefste willen we een soort van boerenmoes-drive thru creëren op het plein voor De Phoenix, maar we zijn nog aan het onderzoeken of dat haalbaar is.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties