Schaijk

Haal herinneringen op in de natuur

Gedenkplek in Landerd om stil te staan bij corona (+VIDEO)

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Burgemeester Marnix Bakermans heeft zondag 13 juni samen met enkele gasten een COVID-19-gedenkplek in gebruik genomen. Er is een grote picknicktafel in de natuur geplaatst met daaromheen enkele banken. Een prachtige plaats om te herdenken, herinneringen op te halen en tot rust te komen, maar ook om vooruit te kijken. Vlakbij is onlangs een jonge eik geplant als symbool voor troost en teken van hoop voor de toekomst. Een houten brug zorgt voor verbinding. De gedenkplek is te vinden bij natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk en kun je het beste bereiken vanaf het fietspad aan de Legerstraat. (video: Web-tv Schaijk)


De opening vindt plaats in een select gezelschap. Naast Bakermans nog enkele mensen die op wat voor manier dan ook direct te maken hebben gehad met het coronavirus. De burgemeester start met een terugblik op vijftien moeilijke maanden. “Corona heeft een grote impact op ons leven”, vertelt hij. “Er was zeker in het begin veel onzekerheid en we zijn veel van onze dierbaren verloren. En voorlopig zijn we er nog niet vanaf: we gaan de gevolgen van COVID-19 nog jarenlang ondervinden. We zijn nog niet waar we willen zijn met z'n allen, voorzichtigheid blijft geboden, maar we zijn wel op de goede weg. Als gemeente bieden wij graag een plek van troost, hoop en bezinning voor iedereen die dat nodig heeft. Samen met de natuurbegraafplaats vonden we een prachtige plek in de natuur. Het is onze hoop dat veel mensen deze locatie weten te vinden en dat hier goede gesprekken ontstaan.”

Horeca
Een van de genodigden is Theo Potjes. Hij spreekt namens de Landerdse ondernemers. “Iedereen is op zijn eigen manier getroffen”, zegt hij. “Binnen de horeca hadden we veel overleg met elkaar. De focus ging vrij snel op afhaal- en bezorgmaaltijden. Het was vreemd om elke keer in een lege zaak binnen te komen. We bleven constant kijken naar de stappen die we moesten zetten om het bedrijf overeind te houden en het personeel betrokken. Dit alles onder het motto: we houden de moed erin. Achteraf gezien is het goed geweest dat de verlenging elke keer met kleine stapjes ging, want als we alles van tevoren hadden geweten dan waren er veel meer bedrijven omgevallen. Nu lukte het veel van hen om elke keer toch nog 'eventjes' vol te houden. De Potter gaat met een negatieve portemonnee positief de toekomst in. Beter een slecht bericht van de bank dan een slecht bericht van de dokter.”

Zorg
Gertie Theunissen, preventiewerker in Reek, doet een woordje namens de zorg. “Wij draaiden overuren sinds de uitbraak van corona in Nederland”, vertelt ze. “Gelukkig zagen we veel mensen het beste ervan maken en elkaar de hand reiken. Er waren weinig hoogtepunten om naartoe te leven. In alle dorpen is van alles ondernomen om elkaar een hart onder de riem te steken. Zo werden in Reek uitgelaten van mensen die niet meer naar buiten durfden, er werden kaartjes verstuurd, met Koningsdag en Kerstmis trok er een draaiorgel door de straten en er is een felicitatiedienst die jarige alleenstaanden toezingt om de dag net wat leuker te maken. Dat is mooi om te zien.”

Onthulling
Na de officiële ingebruikname van de grote gedenktafel steekt het gezelschap de houten brug over. Aan de overzijde is onlangs een jonge eik geplant met daarbij een klein gedenkbordje. De eer om dat bordje te onthullen is aan Annette Zwaans, de weduwe van Ton Zwaans die als een van de eersten in de gemeente Landerd overleed aan corona. Zij is samen met haar dochter aanwezig. De eik staat symbool voor kracht en troost voor iedereen die dag nodig heeft. Tot slot mogen Potjes en Theunissen het informatiepaneel onthullen dat vlakbij het fietspad aan de Legerstraat staat. Vanaf daar worden passanten van harte uitgenodigd om plaats te nemen aan de gedenktafel. Er is ruimte voor iedereen.

|Doorsturen