Schaijk

Schaijkenaar Jelle van der Linden bereikt mijlpaal

‘Fulltime bezig zijn met YouTube is een droomscenario’

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK – YouTube is populairder dan ooit en voorlopig lijkt hier geen verandering in te komen. Dit merkt ook Jelle van der Linden (21) uit Schaijk. Met zijn eigen YouTube-kanaal IndieVibes bereikte hij onlangs de mijlpaal van 50.000 abonnees en is hij inmiddels miljoenen keren bekeken door muziekliefhebbers over de hele wereld. Arena sprak met Jelle over zijn leven als YouTuber.

Een aantal jaar geleden vloeide uit Jelle zijn passie voor muziek een YouTube-kanaal voort waarin bekende nummers voorzien werden van de songtekst. Deze zogeheten ‘lyric video’s’ werden miljoenen keren bekeken en zorgden voor een kleine 10.000 abonnees op zijn kanaal. Abonnementen op YouTube zorgen ervoor dat abonnees meldingen krijgen wanneer je een nieuwe video plaatst. Hierdoor kan het aantal abonnees dus worden gezien als de vaste groep kijkers van een kanaal en 10.000 is al een zeer mooi aantal.
Ondanks het succes besloot Jelle toch om het roer volledig om te gooien door de naam van zijn kanaal aan te passen en andere video’s te gaan maken. “De lyric video’s werden goed bekeken, maar ik had vaak te maken met copyright van al die bekende artiesten. Je mag namelijk niet zomaar iedereen zijn muziek op je kanaal zetten. Daarnaast vind ik het juist leuk om onbekende artiesten te ontdekken en een platform te bieden.”
Dit is namelijk precies wat Jelle doet met zijn kanaal IndieVibes. Het kanaal is een platform voor onbekende artiesten in de genres indie, pop, folk en acoustic. Dat hij een geliefd kanaal is onder artiesten blijkt wel uit het aantal verzoeken dat hij per dag krijgt: “Per dag krijg ik ongeveer twintig verzoeken van artiesten die graag op mijn kanaal willen.”

De ideale bijbaan
Doordat hij deze verzoeken krijgt is het voor Jelle mogelijk om geld over te houden aan zijn YouTube-kanaal. Niet via YouTube zelf, maar via een organisatie die artiesten als het ware koppelt aan zijn kanaal. “Artiesten die op zoek zijn naar meer publiciteit contacten mij via een soort matchingsbedrijf waarna ik vervolgens bepaal of zij geschikt genoeg zijn voor mijn kanaal. Ongeacht of ik ze vervolgens wel of niet op mijn kanaal plaats voorzie ik de artiesten van feedback, dit levert mij dan per inzending die ik krijg een klein bedrag op.”
Dat het niveau van de artiesten op zijn kanaal hoog moet zijn is duidelijk. Slechts 8,5 procent van de inzendingen komt door de selectie heen. “Het belangrijkste is dat de nummers mooi zijn. Daarnaast kost het me simpelweg te veel tijd als ik nog meer nummers toe zou laten.” Het voordeel van de vele inzendingen is dat Jelle er inmiddels genoeg aan overhoudt om van zijn hobby zijn bijbaan te maken. “Naast mijn studie is het natuurlijk ideaal, ik vind het leuk om te doen en ik houd er ook nog wat aan over.”

Toekomst
Of de bijbaan ooit nog verandert in een fulltime job is volgens Jelle moeilijk te zeggen. “Ik groei met ongeveer honderd abonnees per dag, dus dat is prima. Er zijn echter kanalen in dit genre met 600.000 abonnees, zij hebben inmiddels een eigen platenlabel en zijn hier fulltime mee bezig. Dat zou voor mij een droomscenario zijn, maar je weet niet hoe het loopt met YouTube.”
Jelle wil in de toekomst ook erg graag actief blijven in de muziekbusiness. De connecties heeft hij al dankzij YouTube en ook zijn studie Marketing aan de Avans Hogeschool komt in de toekomst van pas volgens Jelle. “Werken voor een groot YouTube-kanaal of in het management van een artiest zou geweldig zijn.”

Voor nu gaat Jelle in ieder geval maar al te graag door met zijn passie. “Het is fantastisch om onbekende artiesten de erkenning en support te kunnen geven die ze verdienen. Een voet aan de grond krijgen in de muziekwereld is erg lastig en ik ben blij dat ik hier een steentje aan kan bijdragen!”

 

|Doorsturen

Jelle van der Linden

2019-07-11 10:49:16

Bedankt voor het leuke interview Siem van Merwijk!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties