Schaijk

‘Schaijks zorgcentrum zorgt voor woonkamergevoel’

FOTOREPORTAGE: De Wijers heropent de dagactiviteiten

Door Simone van de Wijdeven

SCHAIJK - Vrijdag 20 oktober heropende Francisca Geurts-Van Kessel (96), een van de oudste cliënten van De Wijers, de dagactiviteiten van het Schaijkse zorgcentrum door een houten kunstwerk te onthullen dat bij de voordeur komt te hangen. “We willen de dagactiviteiten een nieuwe impuls geven door meer een woonkamergevoel uit te stralen en veel meer te kijken naar wat een cliënt nodig heeft”, vertelt Debora Doeve, teammanager zorg en welzijn van De Wijers. De opening vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Marnix Bakermans en zo'n vijftig belangstellenden.

Het pand is helemaal opgeknapt van binnen. Frisse kleuren geven de woonkamer een nieuwe look. Bij het aanbieden van de dagactiviteiten wordt gerichter gekeken naar de behoeften van mensen. Het zijn de elementen die ervoor moeten zorgen dat mensen van buiten uitgenodigd worden om naar binnen te komen. Debora Doeve: “We merkten dat de drempel best hoog is om het gebouw in te lopen. Het is onbekend. Daarom willen we de drempel verlagen. Kom vooral binnen kijken om je te oriënteren. Iedereen is van harte welkom.”

De Wijers is weliswaar een dagbesteding voor mensen vanaf 50 jaar met een indicatie, maar de teammanager nodigt graag mensen uit die op zoek zijn naar dagactiviteiten. “Denk aan mantelzorgers. Door hen de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van de dagactiviteit, wordt de mantelzorger even ontlast. En aangezien we diverse leeftijdsgroepen hebben – het maakt nogal wat uit of je 50 of 96 bent - bieden we diverse activiteiten aan. Dat kan variëren van samen boodschappen doen en koken, tot schilderen, breien, wandelen in het hertenkamp, de krant lezen of zelfs een museum bezoeken. We werken samen met de zorgcoöperatie Onder de Linden. Deze zorgt voor het vervoer van de cliënten. Daarbij kennen de chauffeurs onze cliënten die ze vervoeren vaak erg goed. Dat is natuurlijk heel gezellig.”

Vrijwilligers
Bij de dagopvang werken behalve het vaste personeel ook twaalf vrijwilligers zoals Betsy van Dinther en Mieke van Zandvoort. “Ik kan niet stilzitten en wil graag wat nuttigs doen”, legt Betsy uit. “Ik kom meestal op vrijdagochtend. Ik hou van schilderen en vind het erg leuk om de cliënten in de dagopvang schilderles te geven. Ze zijn erg fanatiek. Maar we hebben ook kaarten en andere creatieve kunstwerken gemaakt. Ik doe dit vrijwilligerswerk om mensen te helpen en omdat ik het gezellig en leuk vind om te doen.”
Mieke van Zandvoort noemt zichzelf ‘manusje van alles’. Ze brengt nieuwe ideeën aan en springt in waar nodig. “Op maandagmorgen krijgen we de bloemen die DFM over heeft en gaan we bloemstukjes maken. Van de Readshop krijgen we de krant. Zo kunnen we mensen onder andere voorlezen wat er allemaal gaande is in het dorp.”

De gezelligheid zit er deze middag goed in. Cliënten, personeel, vrijwilligers, leden van de zorgcoöperatie, afgevaardigden van woningcorporatie Mooiland, iedereen is gekomen om deze middag gezamenlijk te vieren. Er is zelfs een niet-cliënt naar binnengelopen, nieuwsgierig naar al die drukte. “Ik zie dat ik met mijn kont in de boter ben gevallen!”, geeft hij spontaan aan.

De dagopvang is open van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur. Tussen de middag is er gelegenheid voor een rustmomentje.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties