Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Birgit Derix

Feestdagen

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

Het jaar 2020 zit er bijna op. Volgend jaar kan het eigenlijk alleen maar beter worden voor ons mensen. Voor onze huisdieren hebben de coronamaatregelen ook wel goede dingen gebracht. Veel meer tijd en aandacht hebben ze gekregen. Soms iets te veel eten, maar er werd ook veel meer gewandeld. Sowieso zijn er heel veel meer nieuwe pups en kittens aangeschaft.

En… voor het eerst geldt er in heel Nederland een vuurwerkverbod. Het is nog even afwachten hoe goed het verbod wordt nageleefd, maar tot op heden hoor ik van diereigenaren weinig klachten. Ja, er wordt natuurlijk wel wat afgestoken, maar er heeft tot nu toe nog geen diereigenaar bij ons producten opgehaald om de maand december stresslozer te laten verlopen voor hond of kat.
Voorkomen blijft beter dan genezen, dus laat je hond of kat niet alleen wanneer er in je buurt toch met carbid wordt geschoten of vuurwerk wordt afgestoken. Herken de signalen van stress en angst zoals oren naar beneden, staart laag, lippen aflikken, kwijlen, grote pupillen, oogcontact vermijden, verminderde eetlust. Zeer aanhankelijk, of juist niet.

Schuilplaats
Bied een schuilplaats. Vaak zal een dier zelf een plek opzoeken, maar je kunt ze ook een handje helpen om iets te maken. Een schuilplaats kan ergens onder een tafel of bed zijn of in een kast. Geef er een extra deken of handdoek bij om onder te kruipen. De een vlucht naar boven, de ander zoekt juist de baas op. Dus op je voeten gaan liggen mag ook of op de bank onder een deken. Troosten, geruststellen mag, moet zelfs! Wat je niet moet doen is samen gaan zitten rillen, daarmee bevestig je de angst.

Medicatie
Je zou iets in huis kunnen halen voor het geval er toch te veel geknald wordt voor jouw huisdier. We hebben een veilig en goedwerkend product dat je op oudejaarsdag nog kunt geven. Onze assistentes kunnen je daarover informeren.

Druiven en chocola
Bij feest hoort lekker eten en vaak staan op dit soort dagen de kerstkransjes voor het grijpen. Ik wil iedereen op het hart drukken om chocolade, macademianoten en druiven buiten bereik te zetten. Het is giftig voor dieren.
Mocht je een mooi boeket krijgen met lelies erin verwerkt en je hebt katten in huis? Gooi de lelies weg; alle onderdelen zijn giftig voor katten (van het stuifmeel tot het bloemwater).

Namens de dierenkliniek wens ik iedereen fijne feestdagen en een gezond 2021.

Birgit Derix
Dierenkliniek Schaijk

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties