Schaijk

Expositie Naakt of Bloot in Schaijk; zeer actueel onderwerp

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Merel van den Nieuwenhof (tentoonstellingsmaker voor Museum Jan Cunen) opende vrijdag 25 januari de expositie ‘Naakt of Bloot?’ bij Atelier Anders in Schaijk. Zij was de aangewezen persoon vanwege haar expertise en ervaring met het onderwerp. Deze expositie is een vertaling van de gelijknamige expositie die zondag 3 februari opent bij Museum Jan Cunen in Oss.

Ban den Nieuwenhof sprak met veel lof over de contrasterende kunstwerken, die elkaar op een bijzondere manier versterkten. Met name de fotorealistische, monochrome, olieverf schilderijen van Nicolette Peters en de ruwe collage portretten van Laurens Bosman, trokken de aandacht vanwege de diversiteit.
Verder verwees ze naar hoe adequaat de expositie aansluit bij het vraagstuk van Museum Jan Cunen. Is een werk nu naakt of meer bloot? Maar wat betekenen die woorden. In discussie met de kunstenaars liepen de meningen uiteen. Volgens Laurens Bosman is zijn werk meer naakt. Hij beschrijft naakt meer als een gevoel. Nicolette Peters noemde haar werk eerder bloot, waarbij de huid zichtbaar is zonder een obsceen gebaar te maken. Daar sloot Machteld van der Eijk, met haar gipsen lifecast beelden zich bij aan. 

Menselijk lichaam
Niet alleen in Oss en omstreken is het menselijk lichaam, en hoe we het in beeld brengen, een actueel onderwerp. In de afgelopen maanden zijn er al meerdere exposities geweest die hun eigen blik op het onderwerp tonen. Zoals Museum Kranenburgh in Bergen met ‘Bloot - het kwetsbare lichaam’, te zien tot 3 februari. Hetgeen wat alle kunstinstellingen op dit moment bindt, is de frustratie van censuur op de online publicaties. Geschilderde naaktportretten worden geweigerd door Facebook.

Workshop
De expositie Naakt of Bloot is nog tot en met zaterdag 23 februari te bezichtigen bij Atelier Anders. Op 23 februari verzorgt kunstenares Machteld van der Eijk een lifecast workshop, waarbij je je vinger gaat afgieten. De aanvang is 11 uur en het duurt tot ongeveer 15 uur. De workshop bevat een broodlunch en kost 25 euro. Vooraf inschrijven is verplicht. Kijk voor meer informatie op www.atelier-anders.nl. De galerie is geopend op vrijdag en zaterdag van 13 tot 17 uur en is gevestigd aan de Schutsboomstraat 53 in Schaijk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties