Schaijk

'Dit is voor mij een jongensdroom'

Eric Visschers uit Schaijk per zeilboot de Atlantische Oceaan over

Door Herman Peters

SCHAIJK - Op 19 november steekt hij van wal voor een zeiltocht van 2.700 zeemijlen, dwars over de Atlantische Oceaan. 5.000 kilometer zeilen in drie weken! Niemand in de buurt, een vliegtuig kan niet landen op de oceaan en een helikopter kan zo ver niet vliegen. Eric Visschers uit Schaijk is voor geen kleintje vervaard. Bij hem is het devies: de adrenaline mag wel een onsje meer zijn. Met twee assistenten aan boord wordt het 24 uur per dag zeilen. De oceaan is veel te diep om ergens even voor anker te gaan. Na een tamelijk korte voorbereidingstijd voer hij met zijn schip onlangs in een week van Zuidoost-Spanje via de Straat van Gibraltar naar Las Palmas (Canarische eilanden). Een tocht van 1.300 zeemijlen, waarop alles kon worden uitgetest.

Om een zeiltocht van 5.000 kilometer te kunnen aangaan, is uittesten en goed voorbereiden essentieel. Is mijn boot goed in orde, welk reservemateriaal heb ik nodig, welke gezondheidsspullen moet ik bij me hebben, is één metgezel voldoende, enzovoort? Allemaal vragen die je vooral zelf moet beantwoorden. De enige hulp die je hierbij hebt, is het handboek van de ARC (Atlantic Rally for Cruises), die heel veel veiligheidseisen stelt. Omdat Eric zich bij ARC heeft aangesloten doen zij een grondige inspectie vóórdat op 19 november vertrokken mag worden voor de grote oversteek. Daarna ligt alles in handen van Eric.

Waarom?
Waarom gaat iemand zo'n uitdaging aan? Eric: “In mijn diensttijd en een periode daarna als beroepsmilitair bij de marine ben ik een aantal keren de oceaan overgestoken en toen al kreeg ik het gevoel; dat wil ik een keer in mijn eentje. Zeg maar gerust een jongensdroom. Ik ben nu net 50 en kan het me financieel veroorloven om dit te doen”. Wat vindt echtgenote Betty ervan? “Ik vind het prima. Het is zijn droom, als ik maar niet mee hoef. Ik ga vaak genoeg met hem zeilen, maar zo'n grote plas, voor geen 'ton'. Ook onze kinderen denken er zo over; zij weten wat hun vader aankan.”

Bovendien is het bij Eric altijd 'de adrenaline mag wel een onsje meer zijn'. Dat heeft hem bij zijn duikerswerk voor zijn bedrijf Visschers Diving geen windeieren gelegd; zijn klanten weten dat hem geen zee te hoog is. In zijn skivakanties gaat hij graag van steile en moeilijkere hellingen af, maar voor Eric wordt dat pas echt leuk als dat op iets anders gebeurt. Hij deed vaak mee in een ski-oord waar de plaatselijken traditioneel ieder jaar op 'Fassdauben' (regentonduigen) naar beneden gingen; hij kon altijd zeer goed mee.

De voorbereidende tocht
Een van de eisen van het controlerende ARC is dat je een flinke test doet of alles klopt met het schip. Die test deed Eric van Zuidoost-Spanje (Denia) naar de Canarische eilanden (Las Palmas), het vertrekpunt voor de Atlantische oversteek. Gedurende de vijfdaagse tocht werd al wel wat duidelijk. Op weg naar Gibraltar werd de zee onrustig en nam de wind flink toe; Eric moest zijn parasailor (het 228 vierkante meter grote extra zeil, red.), speciaal aangeschaft voor de grote oversteek, gijpen. Samen met zijn zeilmaat sjorren. Het was vechten tegen de bierkaai: met zijn tweeën kregen ze het zeil onvoldoende onder controle door de harde wind. Gevolg: zeil naar de haaien. Nieuw bestellen dus. Les 1: er moet iemand bij voor de grote overtocht.

Dolfijnen
De volgende dag zwom een groep van 10 dolfijnen gedurende enige tijd voor de boeg van het schip, luid 'pratend' en spelend: “het komt goed”, leek de boodschap. Op 19 november vertrekt Eric: 400 liter diesel voor de motor, 800 liter water, levensmiddelen, een keukentafel vol medicijnen en allerlei reservemateriaal, alles voor het geval dat... Midden op de oceaan kun je niet even naar de winkel om de hoek. De week naar 19 november is stressen: alles moet tiptop in orde zijn.

We wensen Eric en zijn beide assistenten een behouden vaart!

Eric Visschers
Eric Visschers werd dit jaar 50 jaar en is 25 jaar getrouwd met Betty Albers. Samen hebben ze zoon Robin (23) en dochter Laura (21). Eric is eigenaar van Visschers Diving, een duik- en bergingsbedrijf dat actief is door heel Nederland. Hij is een echte 'waterrat' en moet voor zijn werkzaamheden regelmatig onder water werken (lassen, bergingswerkzaamheden). De Schaijkenaar zoekt graag de grenzen op. Hij gaat nu een langgekoesterde wens ("een jeugddroom") uitvoeren en steekt per zeilboot in drie weken over van de Canarische eilanden naar Zuid-Amerika (de Cariben). Op 19 november kiest hij het ruime sop. Arena gaat hem volgen en doet wekelijks verslag van zijn belevenissen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties