Schaijk

Een nestje fokken? Het gaat niet altijd vanzelf!

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

De tijd dat teefjes spontaan een eigen maatje vinden ligt ver achter ons. Tegenwoordig worden de meest nestjes gepland. Al komt er soms nog wel eens een niet geplande zwangerschap voorbij; een 'oeps'-nestje genoemd. Heb je fokplannen met je hondje dan is het verstandig om je te verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken.

Allereerst is het zeer belangrijk om de teef na te laten kijken door een dierenarts, om te zien of ze gezond genoeg is om zwanger te worden en goed genoeg om nakomelingen op de wereld te zetten. Je wil niet dat ze erfelijke gebreken doorgeeft. Dus een gezondheidscheck vooraf, eventueel met röntgenfoto's van gewrichten, is een must.

Is de dame goed bevonden en de heer ook? Dan is het wachten tot ze loops wordt. Wanneer de honden bij elkaar in de buurt wonen, kun je de natuur zijn gang laten gaan. Wanneer er gereisd moet worden dan zou het mooi zijn als de dekking in één keer raak is. Wij kunnen hierbij begeleiden door het optimale dektijdstip bij de teef te bepalen. Dit doen wij door het hormoon progesteron te meten in het bloed. Sinds kort kunnen wij dat zelf meten in onze kliniek.
Met onze nieuwe progesterontest, speciaal ontwikkeld voor het bloedapparaat in onze kliniek, is het voorspellen van het moment van ovulatie bij teven een stuk sneller, nauwkeuriger en eenvoudiger geworden. Wij nemen bloed af, zetten het in ons testapparaat en binnen slechts 15 minuten heeft u het resultaat. Omdat wij de test bij ons in de kliniek kunnen doen, kunt u op de uitslag wachten met een lekker kopje koffie. Hiermee maken wij het samen met u mogelijk om het juiste moment van de ovulatie te bepalen en daarmee de juiste fokbeslissing te nemen voor uw teef.

Is de dekking gelukt? Dan kunnen we vanaf drieënhalve week met de echo kijken of er pups op komst zijn. En zo ja, hoeveel er op dat moment zijn. Soms zie je dat een dier wel drachtig is geweest, maar dat de zwangerschap alweer aan het afbreken is. Laatst bleek een dier niet alleen niet zwanger, maar had ze een fikse baarmoederontsteking en kon net op tijd geopereerd worden. De laatste week van de dracht kunnen we met een röntgenfoto precies tellen hoeveel pups daadwerkelijk gaan komen. Bij heel klein nestjes van één à twee pups, zeker wanneer de teef over tijd gaat, kunnen de pups erg groot worden. Bij grote nesten wil je weten wanneer de laatste pup geboren is.

Het lijkt een boel voorbereiding, maar we begeleiden u graag. Er is in Nederland een grote behoefte aan gezonde pups!

Birgit Derix
Dierenarts

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dierenkliniek Schaijk,
www.dierenkliniekschaijk.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties