Schaijk

Een hond of kat hoort niet uit zijn bek te stinken

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

Het is inmiddels voor velen niet meer onbekend. Februari is namelijk al jaren de maand van de gebitsverzorging van onze huisdieren. Dat is nog steeds hard nodig. Er kan wat mij betreft niet genoeg aandacht aan besteed worden. Van alle lichamelijke ongemakken waar dieren last van kunnen krijgen, is dit een van de meest voorkomende, maar ook het meest verborgen leed. Nog steeds vier op de vijf honden en katten ouder dan drie jaar heeft last van gebitsproblemen.

Dat is geen bangmakerij, het is echt waar. Dieren laten het alleen niet heel hard merken. Ze eten vaak gewoon hun eten op. Kluiven soms zelfs nog op een botje. Wanneer je heel goed oplet, zie je wel dat ze toch wat voorzichtiger kauwen of maar aan één kant. Katten zijn helemaal meesters in het niet laten merken dat er wat is.
Ik vergelijk het wel met onszelf. Wanneer wij last hebben van ons gebit, dan worden we daar ook niet slank door, maar het zeurt wel en je eet voorzichtiger. De beste aanwijzing is je neus; een hond of kat hoort niet uit zijn bek te stinken.

De bedoeling van de maand februari is om zoveel mogelijk te voorkomen dat er gebitsproblemen ontstaan, dus leer je dier tanden poetsen en voer tandsteen preventieve voeding. Zorg voor voldoende kauw en kluifmateriaal. Mocht er toch tandsteen ontstaan, laat dit dan op tijd schoonmaken. Tussen tandsteen en tandvlees zit een bacteriefilm. Deze geeft tandvleesontsteking. De volgende stap is aantasting van het bot en ontstoken tanden en kiezen, die met veel pijn uiteindelijk verloren gaan. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Bent u benieuwd hoe het gesteld is met het gebit van uw hond, kat of (niet te vergeten!) konijn?Gedurende de maand februari, iedere middag tussen 13.30 en 14 uur, kunt u zonder afspraak binnenlopen met uw huisdier voor een gratis controle. Een nieuwe tandenborstel ligt dan voor u klaar!

Birgit Derix
Dierenkliniek Schaijk

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dierenkliniek Schaijk, www.dierenkliniekschaijk.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties