Schaijk

Op vrijdag 21 januari

Eat & Meet voor jongeren in Phoenix Schaijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - De helft van de jongeren tussen 12 en 25 jaar vindt dat de coronacrisis een zeer negatieve invloed heeft op hun leven, zo blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het buitenshuis leuke dingen doen wordt het meest gemist en daarnaast geven veel jongeren aan dat zij door de coronacrisis vaker stress hebben over hun opleiding of werk. In het kader van Phoenix 2.0, ontstaan vanuit burgerinitiatief Toekomst van Schaijk, vindt in het Schaijkse dorpshuis op vrijdag 21 januari van 16.30 tot 19 uur de eerste van een reeks terugkerende activiteiten plaats voor jongeren van 14 tot en met 18 jaar: Eat & Meet.

Onder de noemer Phoenix 2.0 wil de gemeenschapsaccommodatie aan de Pastoor van Winkelstraat zich ontwikkelen tot de huiskamer van het dorp. Een zogeheten ‘third place', waar je, naast je woning en werk, naartoe gaat om elkaar te ontmoeten en te ontspannen en waar je deel uitmaakt van het sociale leven.

Jongeren
Phoenix 2.0 richt zich niet alleen op de volwassen doelgroep, maar nadrukkelijk ook op jongeren. "Jongeren die al wat kwetsbaarder zijn, vallen in deze coronatijd sneller terug”, constateert Tobias Jubbega, Preventiewerker Jeugd van de gemeente.”
"Mensen zijn gemaakt voor sociaal contact. Als je dat niet hebt op jonge leeftijd kun je daar veel last van hebben en geremd worden in je ontwikkeling”, zegt Debbie Koning, facilitator van het project Phoenix 2.0.

‘Denk en creëer mee’
"Het Schaijkse gemeenschapshuis is voor iederéén, ook voor jongeren”, benadrukt Debbie. "De gratis toegankelijke activiteit Eat & Meet is hiervan een sprekend voorbeeld. Jongeren van 14 tot en met 18 jaar gaan hierbij gezamenlijk koken en eten. Daarnaast willen we tijdens deze activiteit graag van de gelegenheid gebruikmaken om jongeren écht te betrekken bij Phoenix 2.0. Waar hebben jongeren behoefte aan en wat is er nodig om van De Phoenix een plek te maken die past bij deze tijd? We nodigen jongeren niet alleen uit om mee te denken, maar ook om daadwerkelijk mee te creëren hoe De Phoenix voor hun echt een vaste plek kan worden. Bijvoorbeeld in de vorm van een jeugdhonk of muziekstudio of als plek waar je huiswerk kunt maken wanneer dat om wat voor reden dan ook thuis niet goed kan.”

Doordat vanwege corona veel stil ligt of heeft gelegen, hebben veel jongeren volgens Tobias en Debbie het idee dat er vanwege corona helemaal niets meer kan. "Wij willen de boel weer aanzwengelen en jongeren laten zien dat er veel gaat veranderen in De Phoenix en dat ze hier wél terecht kunnen.”

Aanmelden voor Eat & Meet
Eat & Meat in De Phoenix vindt plaats op vrijdag 21 januari van 16.30 tot 19 uur. Ben jij tussen de 14 en 18 jaar meld je dan uiterlijk 20 januari aan via eatandmeetschaijk@gmail.com of 06-10262745. Wil je meer weten over ‘jongeren en Phoenix 2.0' of in de speciale werkgroep actief meedenken en -creëren? Neem dan contact op met Debbie Koning via 06-54367854 of debbie@kohesie.com

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties