Schaijk

Veel belangstelling voor afscheid bibliothecaris

Drukke laatste werkdag voor Anita Cruijsen uit Reek

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Anita Cruijsen heeft veel handen geschud op haar laatste werkdag in de bibliotheek van Schaijk. Vrijdag 6 juli konden bezoekers van de bieb afscheid nemen van de Reekse die na negenendertig jaar en drie maanden met pensioen gaat. “Het is nog steeds onwerkelijk”, vindt Anita, “maar het is nu eenmaal de regel dat je stopt op een bepaalde leeftijd. Als het aan mij lag, was ik nog even doorgegaan.”

Anita's roots liggen in Ierland, in een klein dorpje aan de westkust. “Mijn vader was boer en runde de dorpswinkel”, blikt ze terug. “Op de middelbare school kreeg ik Franse en Spaanse les. Na afloop wilde ik mijn Spaans graag op peil houden. Daarom schreef ik een beroemde penvriendenclub aan in Londen. Ze vertelden me dat ik Spaanse brieven zou krijgen, maar ook een paar verrassingsexemplaren uit andere landen. Er kwam er eentje uit Nederland, van Ton. Zo werden we correspondentievrienden en al snel bleken we wel een klik te hebben.”
In 1977 komt Anita naar Reek. “Ik had zes jaar lesgegeven op een basisschool in Ierland, maar ik was ook wel benieuwd naar Nederland”, vertelt ze. “In eerste instantie zou ik voor een jaar komen. Dat is langer geworden, want ik ben er nog steeds. Ton studeerde in Delft, ik woonde bij zijn ouders in huis. In die tijd ging ik bijna dagelijks naar Nijmegen om Nederlands te leren door vooral te luisteren. Ik nam ook een kijkje in de bibliotheek. Dat sprak me toen al enorm aan.”

De Schakel
In 1979 ziet Anita een vacature van de Schaijkse bibliotheek in De Schakel. Ze solliciteert en wordt aangenomen. Het is even wennen. “In die tijd werd nog veel dialect gesproken”, zegt ze, “dan moest ik vragen om de zin langzaam te herhalen. Op een gegeven moment wist ik niet meer wat ABN was en wat Schaijks was. Ik kon het niet uit elkaar houden. Toch voelde ik me snel thuis in de bieb. Het beviel me heel goed om in een dorp te werken. Dorpelingen zijn veel opener dan stadsmensen. Van huis uit ben ik gewend dat mensen elkaar groeten en een praatje maken. Dat maakte het voor mij makkelijker om op deze plek te aarden, want dat was niet altijd even eenvoudig. Ik hou zielsveel van Ierland en de mensen daar. Daarom was het fijn dat ik hier ook een fijne plek had met fijne collega's.”

Prentenboeken vertalen
Door de jaren heen heeft Anita de nodige dingen meegemaakt. In de begintijd vertaalde ze bijvoorbeeld Engelse prentenboek naar het Nederlands. “Dat was een mooi klusje en ook goed voor mijn eigen taalontwikkeling. Ik typte de vertaling met een typemachine en plakte dat briefje dan gewoon over de Engelse tekst. Zo ging dat toen.”
Verder is de bibliotheek in 1992 verhuisd van de Burg. Hoefnagelstraat naar de Past. van Winkelstraat. Ook de opkomst van het internet en de automatisering hadden invloed op haar baan en de functie van de bieb. “Dingen komen en gaan”, weet Anita inmiddels. “Een tijdje hadden we cd's in onze collectie. Die zijn volledig verdwenen. Wat gelukkig niet verandert: de mensen blijven gewoon lezen. Daarvoor komen ze nog steeds hier. Tegenwoordig is het lenen en terugbrengen zelfservice, maar je bent toch constant bezig om mensen te helpen en te adviseren. Er is hier altijd genoeg te doen.”

Leestips
Boeken lezen is net als muziek luisteren; je hebt niet altijd zin in hetzelfde. Dat kan per dag verschillen. Toch heeft Anita, na enig aandringen, drie titels gegeven van romans die je toch eens moet lezen. “Ik houd van boeken met een boodschap of waar een wijsheid inzet, maar smaak is persoonlijk”, stelt ze. “Niet elke tip is een voltreffer, maar als ik er dan toch drie moet noemen dan raad de volgende boeken aan: Homo Deus van Yuval Noah Harari, Het negerboek van Lawrence Hill en De witte veer van John Boyne.”

Nu is er na bijna veertig jaar een einde gekomen aan Anita's werkzaamheden in de bieb. “Ik ga niet thuis zitten. Hoe ik mijn tijd precies ga invullen weet ik nog niet. Het is altijd leuk om iets nieuws te leren en ik blijf natuurlijk boeken lezen.”

Anita bij de afstempelbalie in 1987.

Bibliotheek Schaijk in 1988. Anita staat rechts.

Anita in 2018.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties