Schaijk

Negentig jaar Manders Optiek & Juwelier in Schaijk

'De winkel is een verlengstuk van onze huiskamer'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Negentig jaar. Zolang zit Manders Optiek & Juwelier in Schaijk. Sinds tien jaar staat de zaak onder leiding van Jan en Ilse Arts. Zij vieren deze heuglijke mijlpaal met verschillende acties tot het einde van het jaar. Verder is het pand in stijl aangekleed. Reden genoeg om de jubilerende winkel komende tijd met een bezoekje te vereren.

Wanneer Wout Manders zich op 13 mei 1930 bij de Kamer van Koophandel laat inschrijven als verkoper van uurwerken, kan hij niet voorspellen dat negentig jaar later de derde generatie aan het roer staat. Na zijn overlijden in 1958 besluiten zijn broer Harrie en zijn vrouw Betsie de zaak voort te zetten. Dochter Annie, gediplomeerd goudsmid en juwelier, bouwt samen met haar man Sjef Arts de winkel verder uit. Eind jaren zeventig voegen zij de afdeling optiek toe.

Jan en Ilse Arts
Halverwege de jaren negentig komt zoon Jan in de zaak te werken. Hij is gediplomeerd opticien en optometrist. Zijn vrouw Ilse volgt de juweliersopleiding in Schoonhoven. Ruim tien jaar geleden nemen ze Manders Optiek & Juwelier over. Ilse zie je voornamelijk in de winkel. Jan houdt zich bezig met de optiek. “Het verkopen van dingen zit niet per se in mijn systeem”, legt hij uit. “Ik help mensen liever met kundig advies bij hun oogmeting. Je kunt tegenwoordig zoveel met iemands ogen. Die mix van medisch en technisch spreekt me erg aan. Daarnaast vind ik het vooral ook gezellig om te buurten met mensen die hier komen.” Datzelfde geldt voor Ilse. “Het contact met de klanten vind ik zo mooi”, zegt ze. “Die gezelligheid en alle prachtige spullen maken dit zo'n fijn vak. Wij zijn echt nog een ouderwetse dorpswinkel. Ik ken heel veel mensen al best wel lang. Hier ben je altijd welkom voor een kopje koffie met een plakje cake. Ik zie onze winkel echt als een verlengstuk van onze huiskamer. We hebben tijd voor iedereen. Omdat we het belangrijk vinden dat alle klanten zich hier op hun gemak voelen, bieden we producten in een brede range. In alle prijsklassen, zodat je altijd iets kunt vinden.”

Ome Rien
De negentigste verjaardag van Manders Optiek & Juwelier was 13 mei. Ondanks corona was het de bedoeling om in die periode het feest te vieren. Alleen gooide het virus toen toch roet in het eten. 'Ome' Rien Manders, de broer van Annie, werd ziek. Als goudsmid en horlogemaker was hij nauw betrokken bij het bedrijf. Hij hielp onder meer bij het realiseren van de ambtsketen van de gemeente Landerd. “We zijn op bezoek geweest en hadden afgesproken om samen een borrel te drinken op het jubileum”, vertelt Jan. “Twee weken later overleed hij aan de gevolgen van corona. Ome Rien hoort bij de historie van het bedrijf. Het was op dat moment niet gepast om feest te vieren. Ons hoofd stond er ook niet naar. We zijn een kleine familie. Zo'n verlies komt hard aan.”

Acties en aanbiedingen
Omdat Jan en Ilse de mijlpaal toch niet ongemerkt voorbij willen laten gaan, zijn ze na de zomer gestart met diverse acties. Die duren negentig dagen vanwege het negentigjarig bestaan. “Een selectie van onze horloges is te krijgen voor negentig euro per stuk”, legt Ilse uit. “Ook hebben we andere leuke aanbiedingen. Uiteraard hebben we de winkel versierd voor een feestelijk tintje.”
Dinsdag 10 november staat er een speciale caravan van brillenglazenleverancier Rodenstock voor de winkel. “Die dag kun je je ogen ook daar laten meten”, licht Jan toe. “Dat gebeurt via de revolutionaire techniek BIG Vision, die wij zelf ook al enige tijd gebruiken. Kort gezegd houdt die oogmeettechniek rekening met de unieke vorm en grootte van je ogen. Daarmee kan bij elk oog exact het middelpunt voor scherp zicht bepalen. Dat past ook wel bij onze winkel, want zowel mijn ouders als mijn opa waren ook altijd bezig met de laatste ontwikkelingen en nieuwste technieken. Zo waren wij de eersten in Nederland die radiogestuurde horloges verkochten. Die ging mijn vader ophalen in Aken, Duitsland.

Manders Optiek & Juwelier is te vinden aan de Runstraat 10 in Schaijk. De winkel is vijf dagen per week geopend. Dinsdag tot en met donderdag van 9 tot 18 uur, vrijdag van 9 tot 21 uur en zaterdag van 9 tot 16 uur. Kijk voor informatie op www.optiek-juwelier.nl. “Je mag altijd zonder afspraak binnenlopen”, zegt Ilse uitnodigend. “De koffie staat klaar.”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties