Schaijk

Kunst Adelt speelt binnenkort in Komme Schaijk

'De toneelliefhebber kan zijn hart ophalen bij deze voorstelling'

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Van Huis en Haard, zo heet de volgende voorstelling van toneelclub Kunst Adelt uit Schaijk. De vereniging voert het stuk vier keer op in De Komme. De voorstellingen zijn op 28 en 31 maart en 5 en 6 april. Arena sprak met Anneke van der Burgt en Arno van der Haterd, die op dit moment druk bezig zijn met de laatste loodjes van de voorbereiding op het stuk.

"Het is een erg zware en drukke tijd", stelt Arno direct. Hij is al jarenlang lid van de vereniging en heeft reeds in talloze toneelstukken meegespeeld, maar geeft toe dat hij in deze fase iedere keer opnieuw last krijgt van gezonde spanning voor een voorstelling. Daarbij ook nog de hectiek die komt kijken bij de laatste repetities. "De laatste repetities doen we altijd op locatie zelf, bij De Komme in dit geval. Hier blijkt dat dingen allemaal net iets anders lopen dan bij de eerdere repetities omdat de ruimte net wat anders is", vertelt Anneke. De keuze om opnieuw bij De Komme te spelen is overigens een bewuste. Arno en Anneke zijn het er over eens: "De Komme sluit gewoon perfect aan bij het verhaal."

Fantastische groep
Voor Anneke is in het proces naar deze voorstelling een speciale rol weggelegd. Namelijk die van regisseur. "Normaal gesproken regelden we altijd een regisseur van buitenaf, dit is vaak erg prijzig en we konden het onszelf voor deze voorstelling niet permitteren", legt ze uit. "Vandaar dat ik de rol nu op me neem samen met Ria van Beem." Volgens Arno verloopt dit uitstekend. "Het is altijd even aftasten hoe de groep reageert, zeker als iemand van onszelf de regie op zich neemt. Maar ik vind dat Anneke het goed doet. De sfeer is gewoon fantastisch dit jaar."
Naast de goede sfeer is ook ervaring belangrijk volgens Arno en Anneke. "Onze ervaring helpt ons vaak. We komen er altijd samen uit als iets even niet lekker loopt en dat is zo mooi aan deze groep. Iedereen voert zijn eigen taken uit en waar nodig helpen we elkaar. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een dame van buitenaf die voor ons de kleding en kapsels regelt bij voorstellingen. Hier zijn we ontzettend dankbaar voor, want zonder haar zouden we dit nooit zo mooi voor elkaar kunnen krijgen."

Ik vertrek
Volgens Anneke heeft het verhaal iets weg van de serie Ik Vertrek, waar ook alles wordt opgegeven om een uitdaging aan te gaan in het buitenland. In Van Huis en Haard is het doel van de hoofdrolspeler namelijk om te emigreren naar Bulgarije en hier een camping te beginnen. Om dit te bewerkstelligen moet er eerst een huis verkocht worden en komen er veel verrassende aspecten aan bod op de weg naar emigratie. "Ik wil niet te veel weggeven, maar er zit echt alles in deze voorstelling. De toneelliefhebber kan zijn hart ophalen", zegt een trotse Arno.
Naast Anneke en Arno is ook schrijfster van het stuk Karin Zweers razend enthousiast over de groep. Ze bekeek het stuk namelijk al eens in de repetitie, waarvoor ze helemaal vanuit Deventer naar Schaijk afreisde. Dit leverde grote waardering op bij Arno en Anneke: "Het is erg bijzonder dat een schrijfster al in de repetities naar een stuk komt kijken, dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Ze was daarbij ook nog eens erg blij met de manier waarop we het stuk uitvoerden. Dat geeft ons veel vertrouwen voor de voorstellingen."

Kunst Adelt speelt Van Huis en Haard vier maal in De Komme aan de Netjeshof 2 in Schaijk. Kaarten à 10 euro per stuk zijn online verkrijgbaar op www.kunst-adelt-schaijk.nl of te koop bij de Read Shop.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws



Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties