Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Birgit Derix

De oudere kat

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

In de maand oktober wordt er landelijk extra aandacht besteed aan de oudere kat. Daarmee bedoelen we grofweg de kat van tien jaar en ouder.

Vanaf die leeftijd neemt de kans op bepaalde aandoeningen sterk toe. De top vier hiervan is als volgt:
Met stip bovenaan; Slijtage van de gewrichten, artrose. 9 op de 10 katten krijgen hier in meer of mindere mate last van. Wat in het beginstadium kan opvallen, is dat de kat meer rust, minder (hoog) springt en de vacht minder verzorgt. Later worden de klachten veel duidelijker; van pijn bij het aanraken, mank of heel voorzichtig lopen tot naast de bak poepen en plassen. Vroeg ingrijpen kan de cirkel van pijn doorbreken. Er is sinds deze maand oktober een nieuwe therapie verkrijgbaar. Hier verwachten we heel veel van. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dierenkliniek.

Chronische nierziekte. Hier lopen de percentages katten die daar last van krijgen op van 30 tot uiteindelijk 70 procent. De symptomen zijn meer drinken, dus meer plassen (bij binnenkatten merk je dat in de kattenbak) en vermageren. Ook hier zorgt vroeg ingrijpen met dieet en indien nodig medicatie voor een prettiger en langer leven.

Hoge bloeddruk. Net als bij mensen een silent killer. Dit treft zeker 2 op de 10 katten. Het kan samenhangen met een slechte nierfunctie en schildklierproblemen, of op zichzelf staan. Een hoge bloeddruk leidt tot beschadiging organen, zoals de ogen, het hart en de nieren. Hele acute blindheid door loslating van het netvlies zien we regelmatig. Ook hier geldt: (bloeddruk) meten is weten. Er zijn prima medicijnen om de bloeddruk onder controle te houden.

Een overactieve schildklier, hyperthyroïdie. Deze katten vermageren, ondanks een goede eetlust. Ze zijn overactief, rusteloos en hebben vaak een onverzorgde vacht. De vergrote schildklier kunnen we vaak al voelen, maar een bloedonderzoek geeft uitsluitsel. Ook hier zijn meerdere therapieën voor.

Een dier dat ouder wordt gaat er natuurlijk ouder uitzien, maar onverklaarbaar vermageren, een onverzorgde vacht, meer drinken en plassen, te stil, of juist te onrustig, te hongerig, of juist geen trek, wel trek, maar niet goed kunnen eten… het zijn allemaal subtiele tekenen dat er iets aan de hand is.
Dus laat een oudere kat een keer per jaar checken door de dierenarts. Neem als dat lukt wat urine mee. De bloeddruk kan worden gemeten en Indien nodig kan een bloedonderzoek duidelijkheid scheppen.

Zo kunnen we er samen voor zorgen dat uw kat prettig oud mag worden!

Birgit Derix
www.dierenkliniekschaijk.nl 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties