Schaijk

Ellen Korstanje geeft workshops mindfulness en yoga bij Hartje Groen Schaijk

De natuur in om tot jezelf te komen

Door Simone van de Wijdeven

SCHAIJK - De smartphone! We kunnen niet meer zonder. Apps, whatsapp, Facebook, Google, we zouden bijna vergeten dat we er ook mee kunnen bellen. Maar hoe voelt het als je even een paar uur, een dag, de telefoon aan de kant legt en tijd neemt voor jezelf? Op vrijdag 19 oktober krijg je daar de kans voor. Onder begeleiding van bewegings- en ontspanningscoach Ellen Korstanje van Beweeg en Leef, beleef je een dag van innerlijke rust tijdens diverse workshops mindfulness en yoga op de charmecamping Hartje Groen in Schaijk. 'Disconnect the smartphone to reconnect with yourself'.

We zitten buiten op charmecamping Hartje Groen aan het eind van de middag. Het was een regenachtige dag, maar nu schijnt de zon. Ik voel de zonnestralen, die door het dun geworden gebladerte van de bomen, ons zitplaatsje verwarmen. Het water in het meertje ligt er onbewogen bij en schittert als een spiegel. Er heerst een serene rust. Ik ontspan. “Ik probeer de mensen altijd mee de buitenlucht in te nemen”, vertelt Ellen Korstanje. Ze organiseert op de laatste dag van het Oerfestival een aantal workshops. “We zijn in ons dagelijks leven zo opgejaagd, de maatschappij verwacht veel van ons en legt veel op. De smartphone speelt daarbij een gigantische rol. Met mindfulness leer je om terug te gaan naar je eigen bron.” Ellen Korstanje, die al meer dan 25 jaar leservaring heeft en met groepen werkt, wil mensen graag in beweging zetten, fysiek en mentaal. “Lichaam en geest zijn één. Als je het ene voedt, heeft dat ook een positieve invloed op het andere. Steeds meer mensen zijn naar binnen gekeerd. Eenzaamheid is een groeiend probleem. Bij mindfulness leer je niet alleen om milder om te gaan met je eigen gevoelens en gedachten, maar ook om je gevoel te delen, je kwetsbaar durven op te stellen, naar elkaar te luisteren en aandacht voor elkaar te hebben. Dat ontbreekt in onze huidige maatschappij. Je denkt dat je de enige bent met problemen, maar iedereen kent strubbelingen in zijn leven. Lichamelijke of psychische ziektes zoals kanker en depressiviteit, persoonlijke moeilijke omstandigheden als echtscheiding of verlies van een dierbare, we hebben er allemaal mee te maken. Maar hoe ga je met tegenslagen, angst, onzekerheden en het verdriet om? Mindfulness en yoga leren je om je innerlijke kracht te vergroten. Je leert om met volle aandacht in het moment te zijn en minder te piekeren. Je wordt rustiger”, legt Korstanje overtuigend uit. “Ik gun het iedereen om dat te ervaren, omdat het heel verrijkend en verdiepend is voor je eigen ontwikkeling. Het is een way of life.”

Open en warm
De zon is verdwenen, de herfstkou voelbaar, rillingen over mijn lijf. Ik stop mijn hand in mijn jaszak. De melodieuze stem van Ellen deint als een rustige golf continu door. Ze vertelt over de lezing over gezonde voeding van de gerenommeerde arts Remco Kuipers, te gast op 19 oktober, over acupressuur oftewel shiatsu en wandelingen in de Maashorst en op La Palma. Haar bescheiden houding, haar zachte stem zijn rustgevend. Ik laat me meevoeren door haar woorden, die kleur geven aan de omgeving. “Ik ben 10 jaar geleden begonnen met mindfulness. Het heeft me heel veel gebracht. Ik ben er dankbaar voor. Aandachtstraining is hersentraining en heeft net zoals het trainen van je fysieke lichaam dagelijkse beoefening nodig en we zijn daarin nooit uit geleerd”, laat ze los over haar privéleven. Ik leg mijn pen neer. Ook ik heb tien jaar geleden mindfulness gedaan. Voor we het weten, zijn we verwikkeld in een diepgaand persoonlijk gesprek. Dat is de kracht van Ellen: een luisterend oor, de juiste vragen op ongedwongen manier, open en warm. Ervaar het zelf op het Oerfestival op 19 oktober.

Inschrijven kan via www.beweegenleef.nl/workshops-arrangementen/oer-festival-maashorst-okt-2018.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties