Schaijk

Natuur in ons dorp

De nachtzwaluw heeft het naar zijn zin op De Maashorst

Door Frank van Dorst van IVN Oss

MAASHORST - Als natuurgids struint Frank van Dorst alles af wat natuur betreft, van Lith tot Keent en van de Maas tot op De Maashorst. Met speciale aandacht voor alles wat groeit en bloeit in Schaijk. Dit keer vertelt hij over de nachtzwaluw. (foto's: Marc Gottenbos en Steven Geurts)

Had ik het in mijn vorig artikel over de gierzwaluw, nu iets over de nachtzwaluw. Totaal geen familie van elkaar, en ook niet van de boeren-, huis- en oeverzwaluw. Een geheel aparte groep.

De gierzwaluw is overigens volop te zien in Schaijk, in twee wijken is al geflyerd door Orbis om meer aandacht te vragen voor deze vogel en nestmogelijkheden te zoeken in ons dorp. De gierzwaluw is heel goed in het begin van de avond te zien, scherend rond huizen. Met een hoog schreeuwgeluidje, zeer snel vliegend, op zoek naar insecten. De gierzwaluw voelt zich het best thuis in een rotslandschap. Huizen, steenmassa’s, vindt deze vogel op rotsen lijken. Vandaar dat hij graag bij huizen huist.

De nachtzwaluw
Wat de nachtzwaluw gemeen heeft met de gierzwaluw is dat het een trekvogel is en in mei terugkeert uit Afrika. Naar heidevelden en bossen met veel open plekken, zoals hij hier op De Maashorst aantreft.
De nachtzwaluw is een vogel die zich om meerdere redenen niet in en ‘hokje’ laat stoppen. Het is geen uil, maar ook geen zwaluw. Hij is laat op de avond actief, in de schemering, tegen het vallen van de duisternis. Hij heeft wel grote ogen zoals een uil, om goed in het donker te kunnen zien. En hij heeft een uitstekende schutkleur, dat maakt hem zien nog moeilijker. Als kenner kun je hem vliegend herkennen aan zijn silhouet. Maar zijn geluid is bijzonder. Een snorrend of ratelend geluid, moeilijk uit leggen, maar als je dat eenmaal hebt gehoord, vergeet je het nooit meer. Het lijkt een beetje op een krekel, dat zomers geluidje dat je mogelijk kent van vakanties in Frankrijk. Rond deze tijd, juni, hoor je hem op zijn best. Op z’n mannelijkst, kan ik beter zeggen, om vrouwtjes voor zich te winnen en andere mannetjes op afstand te houden, uit zijn territorium. Nachtzwaluwen leven van grote insecten, nachtvlinders (motten), die zij al vliegend vangen. Dat hij het zo goed doet op De Maashorst betekent ook dat het aanbod van insecten goed is, dat de biodiversiteit van De Maashorst een aantrekkelijk leefgebied voor hem aan het worden is. Zij krijgen maar twee jongen, die op de grond worden grootgebracht. Vandaar ook dat de toename van het aantal van deze vogel, maar heel langzaam gaat. In september vertrekken ze al weer met hun jongen naar Afrika.

Begin 1900 was de nachtzwaluw een veelvoorkomende broedvogel, met name in de duinen. Maar in 2000 was het aantal flink gekelderd tot zo’n 500 broedende paartjes verspreid over geheel Nederland. Daarna kwam er een licht herstel en sinds 2000 worden ze ook waargenomen op De Maashorst. Een telling van 2010 gaf 4 territoria aan, nu zijn er 19 geteld! Hiermee wordt het een belangrijk gebied voor Nederland voor deze vogel.

Mocht je tijdens een late wandeling, tegen het vallen van de duisternis, door De Maashorst lopen en een vreemd, krekelachtig geluid horen, grote kans dat dat de nachtzwaluw is. Hopelijk gaat hij een bijzonder pareltje van De Maashorst worden.

Natuurgids Frank
frankvandorst@home.nl 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties