Schaijk

Kohesie: eigentijdse kijk op jeugdhulpverlening

'De manier van prikkelverwerking krijgt veel aandacht'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Debbie Koning begon in 2013 haar eigen onderneming omdat ze de jeugdhulpverlening anders wilde aanpakken. Ze is gestart als ambulante begeleider voor met name jongeren met autisme. Inmiddels is Kohesie uitgegroeid tot een brede aanbieder van hulp en ondersteuning voor gezinnen en jongeren die met zichzelf en/of hun omgeving in de knoop lijken te zitten. Door alle betrokken partijen te leren oude en nieuwe ervaringen op een andere manier te zien en te verwerken, ontstaat er ruimte voor ontwikkeling. Verder verzorgt Kohesie trainingen voor jongeren en coaching voor professionals in de jeugdhulpverlening om anders naar dingen te kijken.

Debbie begon met Kohesie omdat ze zag dat de jeugdhulpverlening op een andere manier ingevuld kon worden. “Ik wilde verandering brengen”, vertelt ze. “Niet aan vergadertafels, maar in de praktijk. Dat is gelukt. De laatste jaren is het team veranderd en heeft de organisatie zich enorm ontwikkeld.”
In 2017 is Kohesie verhuisd naar een groter pand, waardoor de mogelijkheden nog verder groeide. Zo is onder meer het aanbod uitgebreid. Debbie: “We zagen dat de behoefte bij mensen toenam om een vraag over hun kinderen bij een onafhankelijk persoon neer te leggen. Hierdoor hebben we besloten om eens in de twee weken een dagdeel ruimte te maken in de praktijk voor deze vragen van ouders. Soms leidt dit tot kortdurende trajecten en in andere gevallen is één afspraak voldoende om met nieuwe inzichten verder te gaan.”

'Normen en waarden'
De maatschappij verandert snel. “Alleen de manier waarop we probleemgedrag zien, gaat nog niet mee in dat tempo”, zegt Debbie. “We helpen graag mee om deze bewustwording te bevorderen. In de huidige tijd opgroeien en ontwikkelen is anders dan voorheen, hetzelfde geldt voor opvoeden. We leven in een wereld vol constante prikkels. De juiste verwerking hiervan krijgt bij Kohesie veel aandacht.”
Daarbij maakt Debbie wel een kanttekening. “Je moet natuurlijk bereid zijn om verandering te accepteren. Daar begint het mee. Wanneer je vast blijft houden aan verouderde normen en waarden dan is het heel erg lastig om tot nieuwe inzichten te komen.”

Coaching professionals
Ook coaching voor professionals is aan de diensten toegevoegd. “Dit is voor mensen die merken dat werken in de jeugdzorg te veel energie kost”, legt Debbie uit. “Ze kunnen er daardoor niet meer uithalen waarvoor ze ooit begonnen zijn in het vak. Of wanneer je merkt dat wat je doet, niet meer het effect heeft dat je hoopt te bereiken. Wij dagen je uit om vanuit een nieuw perspectief naar het werkveld en je persoonlijke ontwikkeling te kijken, omdat je zelf het belangrijkste middel bent in je werk.”
Naast de uitbreiding van de diensten, biedt Kohesie ook nog steeds ambulante begeleiding. “Natuurlijk zijn we er ook nog steeds voor jongeren die zoekende zijn naar een eigen weg om zich te ontwikkelen”, geeft Debbie aan. “Gezinnen, jongeren of professionals die op zoek zijn naar inzichten en handvatten, kunnen met hun vragen over opvoeden, opgroeien en ontwikkeling bij ons terecht. De coaching van Kohesie is voor jongeren met diagnoses als autisme en ADHD, maar ook voor jongeren die last ervaren door hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid of angsten. Of jongeren die om uit een lopende redenen binnen hun systeem niet lijken te kunnen voldoen aan de aan hen gestelde eisen.”

Meer informatie over Kohesie en de werkzaamheden vind je op www.kohesie.com. Debbie Koning is bij (hulp)vragen te bereiken via 06-54367854. De praktijk is gevestigd aan de Pastoor van Winkelstraat 34 in Schaijk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties