Schaijk

De eerste maand is alweer voorbij...

Door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk

Wanneer u dit leest, is de kop er weer af. De eerste maand van het nieuwe jaar is voorbij, we gaan uitkijken naar het voorjaar. De maand februari is al een aantal jaren door onze beroepsgroep uitgeroepen tot ‘Maand van het Gebit’. Gedurende deze maand willen de dierenartsen van Nederland het belang van een gezond gebit benadrukken.

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat er ook bij de mens weinig tot niets werd gedaan aan tandverzorging. Nog maar 75 jaar geleden poetsten de meeste mensen niet dagelijks hun tanden. Iets waar we nu niet aan moeten denken. We doen het niet eens alleen maar voor het behoud van ons gebit, maar hoe heerlijk is het frisse gevoel in je mond na het tandenpoetsen?

Ook voor onze huisdieren is een goede gebitsgezondheid van groot belang. Daarom wordt nu sinds een jaar of tien algemeen geadviseerd het gebit van uw hond te poetsen. Ook voor de kat is dit het advies, echter, eigenzinnig als katten zijn, is de uitdaging om dit ook daadwerkelijk in de verzorging op te nemen, een hele grote!!

Met tandenpoetsen wordt tandplak verwijderd waardoor de vorming van tandsteen (kalkneerslag in tandplak) vertraagt. Tegelijkertijd wordt het tandvlees gemasseerd waarmee je de conditie hiervan verbetert. Aanwezigheid van tandsteen veroorzaakt tandvleesontstekingen. Hierdoor kunnen tand- of kieswortelontstekingen ontstaan. Uiteindelijk zullen tanden en/of kiezen uitvallen. Hier gaat echter enorm veel pijn aan vooraf. Wie al eens zelf een kieswortelontsteking heeft gehad kan daarover meepraten. Op het laatst doet het hele hoofd zeer.
Een kat of hond met tand- of kiesproblemen zal geen pijn aangeven. De meesten blijven ook eten tot het laatste moment. Dit komt omdat de pijn sluipend ontstaat en op een zeker moment continu aanwezig is. De eigenaar denkt dan ook meestal dat er van pijn geen sprake is. Het tegendeel is waar. Het komt erg vaak voor dat wij bij een patiënt bij ons in de spreekkamer al kunnen ruiken dat er een probleem is in het gebit. Een ontsteking aan het gebit is echt te ruiken. Dit kan zich beperken tot alleen een tandvleesontsteking, maar ook dat is verre van aangenaam voor de patiënt. En, eerlijk gezegd, ook niet voor de eigenaar want de lucht is vaak verschrikkelijk.

Gedurende de maand februari kunt u iedere middag tussen half twee en twee uur, gratis en zonder afspraak, bij ons binnenlopen voor een gebitsinspectie en zeker ook voor poetsadvies en -instructie. Gedurende de maand van het gebit zijn er ook kortingsacties op gebitsbehandelingen en -producten.

Brigitte Kraneburg
Dierenkliniek Schaijk

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties