Schaijk

De coronaregels uitgelegd - Column Daan Jans

Door Daan Jans

Sorry voor deze zogenaamde clickbait. Ik zal het maar meteen zeggen, ik begrijp er ook helemaal niks meer van. Sinds 25 september zijn er onder de noemer ‘versoepelingen’ nieuwe maatregelen van kracht gegaan. En die zijn niet allemaal even begrijpelijk. Zeker voor binnensporten in zaaltjes zonder afgescheiden kantine is het een complete janboel.

Waarom begin ik specifiek daarover? In een onbewaakt ogenblik ben ik een aantal jaar geleden benoemd tot voorzitter van tafeltennisvereniging Revanche en daardoor dus medeverantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de club. Wij trainen en spelen onze wedstrijden in de Piramide, een zaaltje met bar die niet is afgescheiden van de rest van de ruimte. Om daar te kunnen sporten mag ik mensen niet vragen hun coronapas te laten zien. Mooi, zou ik ook niet willen. Sporten is belangrijk en moet voor iedereen toegankelijk blijven. Als diezelfde mensen een biertje bestellen en opdrinken moet ik dat plots wel vragen. Tenzij het horecagedeelte visueel afgescheiden wordt van de rest van de zaal. Dat kan middels een gekleurd lint of plantenbak zo valt er te lezen in het protocol van het NOC*NSF. Het nut daarvan ontgaat mij volledig. Sterker nog, ik kan de bar bombarderen tot horecagedeelte en afscheiden met een lint. Het gevolg is dan dat niemand aan de bar gaat zitten maar nog dichter op elkaar in het nu dus nog kleiner geworden niet-horecagedeelte. Dat mag dan weer wel. Tot 00:00 uur althans. Want dan gaat de verkapte avondklok in. En daar begrijp ik nog veel minder van. Die bepaling vond ik voorheen al dubieus maar met de anderhalvemetermaatregel nog intact en de werking van alcohol in het achterhoofd nemend, kon ik de redenatie daarachter in elk geval nog wel volgen. Nu zonder die afstandsregel snap ik het echt niet meer. Dat frustreert enorm en ik denk niet dat ik de enige ben. Het is niet erg dat ik het er niet mee eens ben maar ik wil het wel graag begrijpen zodat ik het kan uitleggen aan de leden. Maar geloof me, ik heb het aan veel mensen gevraagd: slimme mensen, semi-slimme mensen en niet zo slimme mensen. Maar aan wie ik het ook vraag, niemand heeft het antwoord.

Als ik dan tenminste nog kon vertrouwen op een stabiele en gedegen regering zou ik me daarachter kunnen verschuilen. Dan zou ik zeggen, ìk begrijp het niet maar daar in Den Haag zullen ze het allemaal wel weten. Alleen heb ik die indruk op dit moment totaal niet. Wat wil je ook met zo’n demissionair rariteitenkabinet? Begin van het jaar niet om een kleinigheidje weggestuurd. Iedereen toch blijven zitten want de verkiezingen kwamen eraan. Ondertussen is zo’n beetje de helft nog een keer afgetreden om diverse andere redenen. Ik wist niet dat dat kon. Maar nog steeds zie ik ze over het Binnenhof lopen. Nu ruim een half jaar en zeven verkenners en informateurs later is de briljante conclusie dat we onder de noemer ‘nieuwe politieke cultuur’ gewoon opnieuw beginnen met precies dezelfde poppetjes en partijen. Schiet mij maar in een ballonnetje.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties