Schaijk

Ijen Kops en Thom van de Lagemaat rijden eerste wedstrijd na coronastop

‘Dapper dat onze club de eerste wedstrijd wil organiseren’

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Na een zomer zonder sport, die tergend langzaam voorbij leek te kruipen, begint de sportwereld weer langzaam op gang te komen. Dit geldt natuurlijk ook voor de zijspancrossers uit Schaijk, op 13 september trappen zij namelijk af met een ‘thuiswedstrijd’. De Schaijkse motorcrossvereniging MaC St. Christoffel organiseert de eerste wedstrijd in het ONK- en NK-kampioenschap voor de zijspannen op het circuit van Berghem. Onder toeziend oog van Normaal-legende Bennie Jolink blikken de Schaijkse crossteams Kops/Horton en Van de Lagemaat/De Graauw, ook wel bekend als Team 98 en 99.

Thom van de Lagemaat (links) en Ijen Kops (rechts) met Bennie Jolink, die mee vooruitblikte op het seizoen.

De nummers van de twee teams refereren naar de geboortejaren van de boezemvrienden Ijen Kops (22) en Thom van de Lagemaat (21). Ze kennen elkaar al hun hele leven, en het geheugen weet ook niet beter dan dat de zijspan een grote rol speelt in het leven. Beiden kregen het zijspancrossen met de paplepel ingegoten van hun vaders Gerton Kops en Roger van de Lagemaat, maar inmiddels staan de heren toch al jaren op eigen benen op de zijspan. Na maanden van hunkeren zullen zij daarom op 13 september weer vol spanning aan de start staan van het circuit in Berghem, waar het ingekorte crossseizoen van start zal gaan. Kops start in de ONK-wedstrijd, Van de Lagemaat rijdt het NK.

Nieuwe kalender
Voorafgaand aan het seizoen hadden beide heren niet verwacht op hetzelfde circuit te crossen. Kops ging met de ambitieuze Engelsman Paul Horton op jacht naar WK-punten in de Grand Prix, terwijl Van de Lagemaat een stapje terugdeed en NK’s ging rijden met dorpsgenoot Kayran de Graauw. De wegen scheidden dus voor een jaar, maar door een gewijzigde planning komen de twee elkaar toch weer tegen. “De NK en de GP-kalender zijn verschillend, dus we hadden eigenlijk niet op hetzelfde circuit gereden.”

Door corona bestaat het crossseizoen nu enkel uit ONK- en NK-wedstrijden, welke op hetzelfde circuit worden afgewerkt. “Dapper dat er nu mensen zijn die het willen organiseren en fantastisch dat er zelfs publiek bij kan zijn.”

Ultieme krachtmeting
Aankomend seizoen wordt dus anders dan gewend, zo rijdt Team Kops geen Grand Prix maar het Open Nederlands Kampioenschap. Het klinkt wellicht iets minder prestigieus, maar de motivatie wordt er absoluut niet minder op. Zo komt Paul Horton, bakkenist van Kops, vanaf de eerste race anderhalve maand over vanuit Engeland. Reden hiervoor is het feit dat hij niet op en neer kan pendelen vanwege de quarantaineregeling die in Engeland van kracht is. Kops: ”Hij blijft dus tussen alle races door de gehele week bij mij thuis. Het geeft aan wat onze klik is en wat we ervoor over hebben om een goed resultaat neer te zetten.”

Voor Kops en Horton was het oorspronkelijke doel om zich in de GP te kunnen meten met de wereldtop. “Nu de GP niet doorgaat schrijft een deel van de coureurs zich in voor het ONK. Het deelnemersveld wordt kleiner, maar er zijn ook echte toppers bij. Daar willen we ons juist mee gaan meten.”

Titelstrijd
Voor Van de Lagemaat ligt het dit jaar anders. Hij nam de bewuste keuze om een stap terug te doen en de GP in te ruilen voor het NK. Ondanks het feit dat hij volgend jaar toch weer Grand Prix gaat rijden met een nieuwe bakkenist, maakt hij dit seizoen nog wel af in de NK. “Kayran en ik hebben afgesproken om dit seizoen te rijden, dus dat gaan we gewoon afmaken.” De doelstelling is duidelijk voor Van de Lagemaat: “Onze oorspronkelijke doelstelling was de titel, en die blijft gewoon staan. In het begin zal het misschien wennen zijn, maar uiteindelijk moeten wij vooraan meerijden en van betekenis zijn.”

Saillant detail hierbij is dat dorpsgenoot Aron Bens een van de concurrenten in de bovenste regionen van het NK is.

Crosshoofdstad
Het team Bens/Van Leuken, dat dus eveneens in het NK zal rijden, is het derde Schaijkse team dat deelneemt in het nieuwe seizoen. Door alleen de crossers te benoemen doen we volgens Kops en Van de Lagemaat echter veel mensen tekort. “Achter de schermen zijn er natuurlijk nog veel meer mensen bij de crosswerled betrokken.” Zo noemt Kops als voorbeeld zijn monteur Lon van Erp (Lonspeed-Husqvarna) die eveneens de monteur is voor Aron Bens.

Van de Lagemaat vervolgt: “Er zijn gewoon heel erg veel mensen in ons dorp die van cross houden en ook daadwerkelijk iets betekenen, dat de club uitgerekend nu zijn nek uitsteekt door als eerste een cross te organiseren na de corona zegt ook veel.”

Om de veiligheid op het circuit te waarborgen voor zowel coureurs als supporters is er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kaarten zijn online verkrijgbaar via https://eventix.shop/fjyews2s. De prijs van een ticket is 20 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Het is tevens mogelijk om aan de deur tickets te kopen, maar voor de kaarten geldt op is op. Online aanschaf wordt dus sterk aanbevolen door de organisatie.

Ijen Kops en Paul Horton in actie.

Thom van de Lagemaat en Kayran de Graauw in actie.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties