Schaijk

Coronavirus-informatie van Groepspraktijk Huisartsen Schaijk

Door Huisartsenpraktijk Schaijk

SCHAIJK - Momenteel zitten we alweer een dikke maand in het coronatijdperk. Hopelijk zijn we met zijn allen op tijd om de verspreiding af te remmen door de juiste maatregelen die genomen zijn.

De meeste mensen krijgen gelukkig weinig klachten. Ze zijn ook in een paar dagen weer beter. Indien u geen klachten meer heeft van koorts, hoesten en verkoudheid (of buikgriep of oogontsteking), dan gaan we ervan uit dat u geen andere mensen meer kunt besmetten.
We hebben helaas al veel patiënten op de praktijk gezien met ernstigere COVID-19 ziekte, en ook verwezen naar het ziekenhuis. Het is vreemd, maar toch lijkt het alsof iedereen een soort routine ontwikkelt ook in onze huisartspraktijk in Schaijk.
We hebben nog steeds 2 aparte ingangen, voor 2 aparte spreekuren: een normaal en een isolatiespreekuur. Dit laatste spreekuur is voor mensen die hoesten, verkouden of benauwd zijn, koorts, buikgriep (braken of diarree) of oogontsteking hebben, of soms alleen maar extreem moe zijn. Omdat al deze klachten kunnen duiden op een mogelijk besmetting met het Corona-virus.

Bij ook maar de geringste twijfel, zien we mensen op het isolatiespreekuur, die via de achteringang van de praktijk met beschermende maatregelen ontvangen worden. Als mensen te ziek zijn, bezoeken we hen thuis, uiteraard ook met dezelfde maatregelen.
Als het enigszins kan, dienen mensen thuis uit te zieken. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus, en er zijn vooralsnog geen medicijnen die genezend zijn. Dat betekent thuis rust nemen en langzaam gaan opknappen. Soms wordt wel antibiotica gegeven om bijvoorbeeld een bacteriële infectie, die boven op een virusinfectie kan ontstaan, te behandelen.
Soms worden mensen verwezen naar het ziekenhuis. Hier kan ondersteuning geboden worden in de vorm van zuurstof, een infuus en/of verzorging. Mocht het nodig zijn, dan kunnen patiënten, afhankelijk van hun situatie en hun wensen, naar de Intensive Care gebracht worden voor beademing.
Momenteel geldt er in het hele ziekenhuis in Bernhoven een bezoekverbod. Dit betekent dat je als familielid of vriend, je naaste niet mag bezoeken. Gelukkig zijn er al goede initiatieven op poten gezet voor alternatieve communicatie, zoals het beeldbellen (met een telefoon, iPad of laptop). Mocht een patiënt zo ziek worden, dat een overlijden verwacht wordt, dan wordt er wel beperkt familie-bezoek toegestaan. Dit alles uiteraard met het oog op de verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan.
Gelukkig knappen de meeste mensen op na een Corona-infectie. Laten we dat voorop gesteld houden. Je kunt er goed ziek van zijn, en het kan heel ernstig worden, maar er zijn gelukkig ook mensen die slechts een milde vorm doormaken. En mensen die heel ziek zijn geweest maar gelukkig toch opknappen.
Bij ontslag uit het ziekenhuis kunnen mensen aansterken in een zorginstelling of thuis. Zo’n instelling is bijvoorbeeld Udens Duyn, naast het ziekenhuis of De Wellen in Oss. Het aantal plekken is wel beperkt. Het kan echter ook zo zijn dat ingeschat wordt dat patiënten naar huis kunnen, mits ze thuis verzorgd kunnen worden. Als dat lukt, is het thuis natuurlijk het prettigst.
Voor de thuissituatie is er bij de huisartsenpraktijken een mantelzorg-pakket met beschermende materialen op te halen, beschikbaar gesteld vanuit de gemeente. Dat is voor de eerste dagen. Daarna kun je als mantelzorger meerdere pakketten bestellen voor zolang je naaste nog besmettelijk is.
Bij ontslag dient een patiënt een brief mee te krijgen over zijn medische gang van zaken tijdens opname. Het is heel fijn als wij als huisarts zo snel mogelijk een kopie van deze brief kunnen krijgen.
Er zal een visite na ontslag uit het ziekenhuis plaatsvinden, door de praktijkondersteuner of huisarts. Deze zal dan de medische controles doen, de medicatie doornemen en opname/ervaringen bespreken. Meedenken in alle hygiëne maatregelen. Indien nodig kan energieverrijkte voeding geregeld worden via een diëtist. Het kan ook zijn dat deze contacten telefonisch verlopen, afhankelijk van de nog resterende klachten (en mogelijk de drukte in de praktijk).
Onze praktijkondersteuners bellen ook kwetsbare mensen actief op. Zo benaderen zij partners en/of mantelzorgers van ouderen die verblijven in een instelling of die normaliter naar een dagopvang gaan. Mensen die zich eenzaam voelen. Corona-virus patiënten en/of hun partners. Zo kan iedereen die dat wil een telefonisch gesprek met hen aanvragen.

Bedankt voor alle begrip, ook aan de telefoon, als we niet alle zorg kunnen leveren die u van ons gewend bent. Een speciale dank aan alle mensen die beschermingsmaterialen afgegeven hebben. Houd de sites van het RIVM, als ook van www.thuisarts.nl in de gaten voor nieuwe informatie.

Heel veel gezondheid in deze barre tijden.

Medewerkers huisartsenpraktijk Schaijk

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties