Schaijk

Corona haalt streep door Natuurwerkdag; Scouting Schaijk aan de slag voor egels

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Jaarlijks zetten duizenden vrijwilligers zich op de eerste zaterdag van november in voor de natuur tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Ook Scouting Schaijk doet hier ieder jaar aan mee. Helaas kan de natuurwerkdag dit jaar vanwege de beperkingen door corona niet doorgaan zoals gepland.

De jeugd van Scouting vindt het leuk om flink aan de slag te gaan, vertelt Rick van Hout, leider bij de Verkenners. “Eerder werden bijvoorbeeld de jonge boompjes op de Reekse heide verwijderd, zodat de heide open blijft. Ook werd een houtwal aan de rand van de Maashorst uitgedund zodat de groei werd bevorderd. De takken werden dan mooi in de lengte opgestapeld zodat deze dienst konden doen als beschuttingsplek voor dieren en insecten.”

#Natuurinjetuin
Omdat de natuurwerkdag niet doorgaat wordt iedereen nu opgeroepen om aandacht te besteden aan ‘Natuur in je tuin”. Tuinen zijn heel belangrijk voor biodiversiteit. Daarom staat de natuurwerkdag landelijk nu in het teken van biodiverisiteit in de tuin. Rick van Hout: “Dat is veel eenvoudiger dan mensen soms denken. Bouw bijvoorbeeld een insectenhotel, maak een takkenril van snoeiafval, laat gevallen bladeren liggen of veeg een deel op een hoop in de hoek van de tuin als beschutting voor dieren.“

Scouting Schaijk geeft ten volle gehoor aan de oproep om een andere invulling te geven aan de natuurwerkdag, vertelt voorzitter Jan van der Linden. “Juist in deze tijd is het van belang om uit te stralen dat je niet 'bij de pakken neer gaat zitten'. Het biedt ook een kans om te laten zien dat er met een beetje creativiteit iets anders, maar ook iets heel moois en nuttigs van deze dag te maken valt!”

Een egelhuis cadeau?
Scouting gaat aan de slag voor de egels door egelhuisjes te maken. Het natuurlijke leefgebied van de egel verdwijnt. Tuinen kunnen dienen als ideale veilige havens voor egels. Nest- en schuilplaatsen zijn daarbij zeer belangrijk voor egels. Zij gebruiken deze plekken om in te slapen, te overwinteren en soms zelfs om jongen in te werpen.

De gemeente Landerd heeft het hout geregeld, PeDa-shop uit Schaijk heeft alles op maat gezaagd en de leden van Scouting gaan deze egelhuizen in elkaar zetten. Zo’n dertig stuks! En iedereen die wil kan kans maken op een exemplaar. Mail naar egelhuisje@scoutingschaijk.nl om in aanmerking te komen. Ook leuk om met de buurtvereniging op te pakken. Want één tuin is niet voldoende. Bij meer aanmeldingen dan exemplaren zal worden geloot. Een vrije gift wordt op prijs gesteld en zal ten goede komen aan de Egelwerkgroep Nederland. Kijk op hun website voor wat je nog meer kan doen voor de egel.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties