Schaijk

Bijzondere grauwe klauwier broedt weer in wisentengebied

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

MAASHORST - Oplettende waarnemers van Vogelwacht Uden hebben afgelopen weekend vier pas-uitgevlogen grauwe Kkauwieren gezien in het wisentengebied in De Maashorst. Sinds de wisenten in dat gebied verblijven, heeft deze bijzonder zeldzame vogel er elk jaar gebroed. Hieruit kun je opmaken dat deze grote grazers de biodiversiteit echt vooruit helpen.

(foto's: Marc Gottenbos)

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft de grauwe klauwier succesvol gebroed in het wisentengebied. Deze zomergast overwintert in Afrika en komt eind april naar Europa om hier te nestelen. In Brabant broeden er jaarlijks maar een paar. Het dier heeft te lijden van de afname in insecten die al jaren aan de gang is. Het aantal grote insecten zoals bijvoorbeeld sabelsprinkhanen, het favoriete voedsel van grauwe klauwieren, is nog sterker afgenomen dan de kleinere insecten en de deze vogels hebben het dus extra moeilijk.
Er werd dan ook verheugd gereageerd toen afgelopen weekend door een vogelaar van de vogelwacht het paartje grauwe klauwieren met vier pas-uitgevlogen jongen gezien werd. De ouders brachten daarbij voortdurend eten naar de hongerige jongen. Samen met de raaf, die dit jaar in het natuurgebied ook weer vijf jongen grootbracht, en de wisent, is de grauwe klauwier hard op weg een echt symbool voor de Maashorst te worden.

Insecten
Dat de vogels precies in het wisentengebied nestelen is niet toevallig. Doordat de begrazingsdruk daar laag is en de wisenten het landschap open houden, zijn er daar veel meer insecten dan buiten het gebied. Doordat het gebied momenteel nog grotendeels voor publiek gesloten is, profiteren veel diersoorten van de rust in dit deel van De Maashorst en geven hieraan de voorkeur boven de gebieden waar de recreatiedruk veel hoger ligt. Vorig jaar toonde een grote broedvogelinventarisatie door Vogelwacht Uden al aan dat sinds de wisenten daar lopen, de vogeldiversiteit en aantallen spectaculair toegenomen waren. Zeker in vergelijking met de landbouwgebieden binnen De Maashorst waar alleen maar afnames geconstateerd werden.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties