Schaijk

Annemiek en Eefje Kellendonk blikken terug op zestig jaar historie

'Bij Scouting Schaijk maak je vrienden voor het leven'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Je hebt voetbalgezinnen, je hebt crossgezinnen en je hebt scoutinggezinnen. In die laatste categorie valt de familie Kellendonk uit Schaijk. Moeder Annemiek en dochters Loes, Aniek en Eefje zijn allemaal betrokken geweest of nog steeds bij Scouting Schaijk. Die vereniging viert dit jaar het zestigjarig bestaan, een jubileum waar ze op meerdere momenten bij stilstaan. Dat begint zaterdag 26 oktober met een dorpsactiviteit en reünie.

Annemiek en Eefje Kellendonk bij clubgebouw De Sprankel.

Voor Annemiek (60) is haar eerste jaar bij Scouting Schaijk al eventjes geleden. “We zaten toen nog bij de Mariaschool”, blikt ze terug, “op boomstammetjes met van die petjes op. Je mocht toen tot je veertiende lid zijn. Daarna hield het op. Ik vond het echter zo leuk dat ze voor mij een uitzondering maakten, waardoor ik gelukkig een jaartje langer mocht blijven.” Annemiek heeft warme herinneringen overgehouden aan haar tijd als scout. “De kampen vormden altijd het hoogtepunt van het jaar”, zegt ze. “Daar keek ik altijd enorm naar uit.”

Fusie
In die tijd was Scouting Schaijk alleen voor meisjes. De jongens waren lid van Jong Nederland. Daar werd Annemiek in 1977 leiding van de Welpen. Inmiddels waren beide verenigingen verhuisd naar een barak aan de Zandstraat. “Vrij snel daarna volgde een fusie en werd het één vereniging voor jongens én meisjes”, weet ze nog. “Begin jaren tachtig is De Sprankel gebouwd, het huidige clubgebouw aan De Louwstraat. Een ideale locatie, zo aan de bosrand. Het is echt een mooie plek.”
Na tien jaar als vrijwilliger actief te zijn geweest, komt er voor Annemiek een einde aan. “Ik werkte als juffrouw op de basisschool in Schaijk”, legt ze uit. “Daar had ik dezelfde kinderen in de klas als in mijn groepje bij scouting. Je hebt dan toch een andere rol. Daarom ben ik gestopt.”

Leiding
Alle drie de dochters van Annemiek worden op jonge leeftijd lid van Scouting Schaijk en zijn later ook nog actief (geweest) als leiding. “Ik kom hier al vanaf de Bevers”, vertelt Eefje (25). “Dan zitten jongens en meisjes van vijf en zes jaar nog bij elkaar. In de leeftijd van zeven tot en met tien gaan de meisjes naar de Kabouters en de jongens naar de Welpen. Van tien tot en met veertien jaar respectievelijk de Gidsen en de Verkenners. In principe draaien de groepen zelfstandig met hun eigen leiding, maar soms heb je wel een gezamenlijk programma.”
De jongens en meiden komen weer bij elkaar bij de Explorers, totdat ze zeventien zijn. “Van achttien tot ongeveer tweeëntwintig kunnen jongeren zich aansluiten bij de Pivo's”, vervolgt Eefje. “Dit is een zelfsturende groep zonder leiding. Het is een mix van leiding van de lagere groepen plus mensen die nog wel bij scouting willen blijven, maar geen interesse hebben om een groep te draaien. Je brengt dan in de praktijk wat je bij de Explorers hebt geleerd. Heel erg tof. Wij hadden destijds een fanatieke groep. Daarmee hebben we veel leuke dingen gedaan.”

Overvliegweekend
Eefje is na de zomervakantie begonnen aan haar tiende seizoen als leiding van de Bevers. “Het laatste overvliegweekend, afgelopen september, gingen er kinderen van de Verkenners naar de Explorers die ik nog als Bever heb gehad”, zegt ze trots. “Dat was erg leuk. Zeker omdat je tijdens die dagen met alle groepen bij elkaar bent.” Moeder Annemiek valt haar bij: “Ja, dat herken ik wel. Een aantal huidige bestuursleden heb ik nog als Welp gehad.”

Levendige club
Volgens Eefje is Scouting Schaijk een levendige club met veel leden. “Je ziet ook steeds meer buitendorpse leden”, vertelt ze. “Een groot deel komt via Sjors Sportief. Dat is een mooie en laagdrempelige manier om kennis met ons te maken. Er blijven er altijd een paar plakken na afloop. Door de jaren heen zie je op de vereniging nieuwe vriendengroepen ontstaan.”
Bij de scouting is niet zo'n grote prestatiedrang als bij sommige sportclubs. “Hier kun je in alle rust je eigen talenten ontdekken en ontplooien”, stelt Annemiek. “De focus ligt niet op presteren, maar op samen dingen doen. Ook als je niet zo sportief of motorisch sterk bent. Bij scouting ben je allemaal gelijk en hoor je erbij. Iedereen kan en mag overal aan meedoen. Hier maak je vrienden voor het leven.”

Dorpsactiviteit en reünie
Met de reünie in aantocht blijkt maar weer hoe sterk de vriendschappen zijn die bij Scouting Schaijk zijn ontstaan. “Ik hoor er veel mensen over en iedereen heeft er zin in”, geeft Eefje aan. “Neem bijvoorbeeld de ouders van vrienden van mij. Die zijn ooit leiding geweest. Ze kijken er naar uit om weer met z'n allen bij elkaar te komen en herinneringen op te halen.”
De aftrap van het jubileumseizoen op zaterdag 26 oktober is voor alle jeugd uit de regio. Die dag wordt rondom clubgebouw De Sprankel een uitdagende survivalbaan opgezet. Verder kun je aan allerlei activiteiten meedoen. De middag duurt van 13 tot 16 uur. Aansluitend wordt het jubileum gevierd met alle vrijwilligers van nu en vooral ook van toen. 's Avond vindt een reünie plaats en wordt samen stilgestaan bij zestig jaar Scouting Schaijk met foto’s, filmpjes, dia’s en andere materialen. Ter afsluiting komt er een Scoutingband met scoutingdeuntjes tijdens deze feestavond.

Annemiek in 1973 op kamp tijdens haar laatste jaar als Gids.

Annemiek tijdens het overvliegweekend in 1979, net na de fusie tussen Scouting Schaijk en Jong Nederland.

In 2000 is Eefje (midden) geïnstalleerd als Bever.

Eefje als Beverleiding bij een overvliegweekend.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties