Schaijk

Themabijeenkomsten in Reek, Schaijk en Zeeland

'Bij een burnout ben je echt de klos'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Een burnout kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of situatie. Zeker in de hedendaagse maatschappij waarin veel van je gevraagd wordt. Is het niet door anderen dan wel door jezelf. Het is voor veel mensen moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen verplichtingen en ontspanning. Het gevaar van overbelasting ligt dan al snel op de loer. Daarom organiseren de drie Landerdse zorgcoöperaties in elk dorp een themabijeenkomst over dit onderwerp; om de inwoners van de gemeente te informeren.

Liesbeth van Rhijn, Debbie Koning en Anja Peters.

De meesten van ons leiden een druk bestaan. De ontwikkelingen gaan snel en systemen veranderen in een rap tempo. “Houd het allemaal maar eens bij”, zegt Liesbeth van Rhijn van Zorgcoöperatie Reek. “Je loopt vaak achter de feiten aan. Zeker perfectionisten die alles tot in de puntjes verzorgd willen doen. Dan maakt het niet uit of je een jonge ouder bent die nog carrière wil maken of iemand die de pensioengerechtigde leeftijd nadert en allerlei andere taken op zich af ziet komen.”
Debbie Koning van Zorgcoöperatie Schaijk valt haar bij. “Je moet eigenlijk leren filteren”, stelt ze. “Durf nee te zeggen. Kies de dingen waar je echt energie van krijgt. Je wil zelf van alles, maar wordt ook nog eens voor van alles gevraagd. De balans raakt zoek. Bij een burnout ben je echt de klos. Dat schud je niet even van je af.”

Mantelzorgcafé
De drie bijeenkomsten in Landerd vallen onder de noemer Mantelzorgcafé. “Het zorgen voor iemand is iets dat veel stress veroorzaakt”, stelt Koning. “Daar komt veel bij kijken. Zo zijn we op het idee gekomen. Omdat een burnout iedereen kan treffen, trekken we het dit keer veel breder dan alleen mantelzorgers. Iedereen is welkom. Het is een laagdrempelige manier om meer te weten te komen over dit onderwerp. De stap naar een professional is meteen zo groot. Dit is de ideale tussenoplossing. Het is een plek om informatie te halen. Zo zorgt de lezing voor een stukje bewustwording en herkenning.”
Psychologe Linda Lansink is op alle bijeenkomsten aanwezig om meer te vertellen. “Ze legt uit wat een burnout precies inhoudt en wat er in je hoofd gebeurt”, zegt Van Rhijn. “Het start met een stukje theorie. Tevens is er een ervaringsdeskundige aanwezig. In de vorm van een vraaggesprek met de psycholoog geven zij samen een inkijkje wat de ziekte met je doet en wat de omgeving voor je kan betekenen. We sluiten de bijeenkomst af in kleine groepjes waarin je onder begeleiding van een expert na kunt praten over een bepaald thema. Als je hier geen behoefte aan hebt, kun je ook gewoon nog een consumptie nemen.”

Reek, Schaijk en Zeeland
Er is bewust gekozen om de bijeenkomst in alle kernen plaats te laten vinden op verschillende dagen en tijdstippen. “Dit thema is juist interessant voor mensen die werken”, denkt Anja Peters van Zorgcoöperatie Zeeland. “Daarom is een van de momenten op zaterdagmiddag. Verder nog een donderdagavond en maandagmiddag. We hopen op die manier iedereen de mogelijkheid te bieden om een bijeenkomst bij te wonen. Het hoeft niet per se voor jezelf te zijn. Als je mensen kent in je persoonlijke kring die een burnout hebben of het gevaar lopen er ooit eentje op te lopen, ook dan ben je van harte welkom. Nogmaals: het kan iedereen overkomen, het is niet zomaar iets.”

De eerste bijeenkomst is donderdag 26 september van 19.30 tot 22 uur in De Phoenix in Schaijk. In Reek is men zaterdag 28 september van 13.30 tot 16 uur welkom bij De Babbelaer. De derde keer is maandag 7 oktober van 13.30 tot 16 uur in De Garf in Zeeland. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis evenals de consumpties.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties