Schaijk

Bewoners Nieuwe Hoeven Schaijk zaaien bloemen voor bijen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Bewoners van De Nieuwe Hoeven in Schaijk hebben woensdag 22 mei hun omgeving wat kleurrijker gemaakt. In de nieuw ontwikkelde doe- en voedseltuin, nabij de onlangs verrezen Hooimijt, hebben zij bloemenzaad uitgestrooid voor wilde bijen en andere insecten. Voormalig Tweede-Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) was uitgenodigd om een bord te onthullen met de logo's van de betrokken partners.

Locatiemanager Peter Verkuijlen van BrabantZorg is blij met de ontwikkeling van De Nieuwe Hoeven. “We zetten in op duurzaamheid en zelfredzaamheid”, stelt hij. “In onze nieuwe tuin telen we groenten en fruit. Ook houden we er enkele dieren. We stimuleren de bewoners zoveel mogelijk naar buiten te gaan.”
Van Miltenburg is blij dat ze uitgenodigd is om aanwezig te zijn bij het bloemen zaaien. “Dit is een mooie kans om met eigen ogen te kijken wat hier allemaal gebeurt”, zegt ze. “Het is goed om te zien dat mensen niet langer verborgen zitten achter de muren van een instelling, maar dat ze meer naar buiten gaan. Dat doet ze goed.”

Biodiversiteit
Het bloemenzaad is beschikbaar gesteld door De Fruitmotor, een streekcoöperatie uit de Betuwe die een bijdrage levert aan een circulaire economie. Zij maken van restfruit hoogwaardige producten, zoals de prijswinnende Krenkelaar Appelsprankel die vorig jaar in het kerstpakket van BrabantZorg zat. Door de bestelling van 11.000 flessen van deze cider kreeg ongeveer dertien ton restappels nieuwe waarde.
De Fruitmotor reserveert van elke kilo appels vijf eurocent voor een biodiversiteitsfonds. Dit geld wordt ingezet ten behoeve van de wilde bijenstand. De partijen kwamen samen tot de conclusie dat De Nieuwe Hoeven in Schaijk een prachtige locatie is om bloemen te zaaien voor wilde bijen en andere insecten. Ook de imker die honingbijen houdt op die plek zal blij zijn met de ontwikkeling.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties