Schaijk

Bevlogen Schaijkenaar Frans van Boekel lijdt aan spierziekte ALS

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - De bekende Schaijkenaar Frans van Boekel (84) kreeg op 18 mei in het UMC Utrecht de diagnose ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Bij ALS sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de hersenen langzaam af. Hierdoor worden de spieren steeds minder aangestuurd en raak je uiteindelijk helemaal verlamd. Je kunt dan niet meer ademhalen en sterft. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is drie jaar.

"Frans had de grote wens om vanuit ziekenhuis Bernhoven - zeker in deze Coronatijden - niet naar een verpleeghuis te hoeven, maar om thuis bij Mientje te wonen", vertelt zoon Willem van Boekel.
Dankzij inzet van de familie kan hij in zijn eigen huis verzorgd en verpleegd worden. Een zorg-au-pair uit Slowakije woont bij Frans en Mientje in. Daarnaast wordt hij begeleid door een in ALS gespecialiseerde arts met zijn team van revalidatiecentrum De Tolbrug uit 's-Hertogenbosch.
De gezondheid van zijn vader gaat snel achteruit, geeft Willem aan. "Staan en lopen gaat al niet meer en met zijn linkerarm kan hij vrijwel niets meer doen. Gelukkig doet de rechterarm en -hand het nog redelijk. Daarmee kan hij zelf zijn elektrische rolstoel besturen. Zijn longfunctie is zelfs 110 procent."

Koninklijke onderscheiding
Frans van Boekel heeft zich zijn hele leven volop ingezet voor de Schaijkse gemeenschap. Hiervoor kreeg hij in 2017 een koninklijke onderscheiding. Zijn activiteiten begonnen in 1960 bij toneelvereniging Kunst Adelt, waar hij zijn vrouw Mientje heeft ontmoet. De inmiddels trotse opa en oma vierden onlangs hun 57-jarige huwelijk met hun kinderen en zeven kleinkinderen. Veel inzet heeft Frans daarnaast gegeven aan Stichting Carnaval de Moeslanden, waarvan hij 16 jaar voorzitter was. In 1964 werd hij Prins Carnaval en later was hij onder andere grootvorst, lid van de hofkapel, raadslid en adviseur. Frans was onlangs blij verrast toen hij zag dat op het het Schaijkse bier 'Unne Zieverzak' de door hem getekende moeskop was afgebeeld. In 1980 werd Frans van Boekel dirigent van het door onder anderen Kapelaan Jaspers opgerichte jongerenkoor Schalmei. Hij zou hiervan 25 jaar dirigent blijven. Omdat de meeste leden ook zo lang bleven, was het inmiddels geen jongerenkoor meer, maar een koor. Daarnaast was Frans nog 13 jaar gymnastiekleraar van gymnastiekvereniging Donna Gracia. Hij speelde 10 jaar bugel bij Fanfare Concordia. Hij was 12 jaar actief als voorzitter en bestuurslid van de politieke partijen PAS en Gemeentebelangen. Op latere leeftijd werd Frans nog 10 jaar correspondent van Omroep Brabant. Hij was mede-oprichter van 't Groet Schaijks Dikteej, secretaris van de Heemkundekring en mede-organisator van de landelijke collecte Prinses Beatrixfonds. Het toeval wil dat dit fonds zich inzet voor het bestrijden van spierziekten.

Willem van Boekel: "Frans zou het leuk vinden om ansichtkaartjes te ontvangen. Stuur als je wil een kaartje naar Frans van Boekel, Van de Venlaan 26, 5374 GJ Schaijk."

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties