Schaijk

Marjanneke, stoer wijf; (over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw

Anneliese Vonk-van der Zanden presenteert historische roman

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - De in Schaijk geboren Anneliese Vonk-van der Zanden heeft vrijdag 15 november haar nieuwste roman gepresenteerd. Marjanneke, stoer wijf is geïnspireerd op haar oma, die in 1887 in Dordrecht werd geboren. Tijdens haar zoektocht in de historie van haar eigen afkomst, kwamen haar familieleden als het ware tot leven. Ze zag ze voor zich en hoorde hun stemmen. Vooral die van Marjanneke. Het boek is onder meer te koop bij Read Shop Spijkers.

Schrijfster Anneliese Vonk-van der Zanden. (foto: Harry Meijer)

Het verhaal speelt zich eind negentiende eeuw af. De Industriële Revolutie bereikt Nederland in 1884. Veel arbeiders op het platteland zoeken hun heil in de grote steden. Zo ook Joost en Marjanneke de Kleijn. Samen met hun drie kinderen verhuizen ze vanuit het Brabantse Schaijk naar het verre Dordrecht, het beloofde land. 
Hier wacht hen echter een hard bestaan waar ze moeten knokken om te overleven en waar ze met meer dan twintig personen in één huis wonen. Lukt het Marjanneke haar gezin te beschermen tegen de roodvonkepidemie? Kan Joost, ondanks de snerpende kou en een lege huishoudbeurs, de kachel brandende houden? En hoe houd je je staande als ze je dochter uit huis halen? Dapper en kordaat gaan Marjanneke en Joost dit alles te lijf. Op de momenten dat verdriet en spanning het gezin teisteren, staan familie en buren voor hen klaar. Net zoals de Rooms-Katholieke kerk. Maar is die hulp op tijd zodat hun oerkracht weer terugkomt?

'Begon te leven'
Anneliese heeft al een band gevoeld met Dordrecht omdat haar oma daar vandaan komt. "Het enige wat ik dacht te weten, was dat mijn familie daar een horecabedrijf had", vertelt ze. "Meer wist ik niet. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee. Waarom vertrokken ze uitgerekend naar Dordrecht? Waar woonden ze? Wat voor werk deden ze daar? Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord op al die vragen."
Tot haar grote vreugde vindt Anneliese van het hele gezin bijna alle voetstappen heb terug. "Al die personen begonnen tijdens mijn zoektocht in mijn hoofd te leven, ik zag ze voor me en hoorde hun stemmen. Vooral die van Marjanneke." Ze maakt er een verhaal van en publiceert dit als roman met de titel: Marjanneke, stoer wijf. (Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw.

Debuut
Anneliese woont sinds kort in Beuningen (geboren in Schaijk, 1958). Zij heeft na haar werkzame leven in de horeca, haar passie gevonden in het schrijven. In 2015 verscheen haar debuutboek ‘Was er maar een recept voor rouwen’. Een boek waarin ze, na het overlijden van haar man Theo, op een persoonlijke manier de zoektocht naar haar nieuwe ‘geamputeerde’ ik beschrijft. Een boek dat, bij verlies van een dierbare, veel steun geeft.

Marjanneke, stoer wijf. (Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties