Schaijk

Nader Bekeken door Dierenkliniek Schaijk

Alweer vuurwerk

Door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk

Geïnspireerd door een bericht op de social media deze week schrijf ik dit stukje, nog maar weer eens over vuurwerk.

De afgelopen twee weken hebben we in de praktijk al veel mensen advies gegeven over hoe om te gaan met vuurwerkangst bij hun huisdier. Vorig jaar hebben we zelfs een informatie-avond georganiseerd vol uitleg en advies over vuurwerkangst. Zo vaak komt vuurwerkangst voor bij huisdieren.

Met mijn collega’s hebben we, samen met heel veel huisdiereigenaren, heel hard gehoopt op een algemeen vuurwerkverbod dit jaar. Helaas, dat zit er voorlopig niet in. Daarom nog maar eens een paar adviezen op een rijtje:

* Laat uw huisdier NIET alleen;
* Houd uw kat binnen;
* Sluit ramen en deuren, zet het geluid van de televisie aan, iets harder dan normaal;
* Laat de hond rond een uur of tien ‘s avonds nog even naar buiten voor zijn behoeften (AAN DE LIJN);
* Wanneer uw dier angstig is, is het belangrijk er voor hem/haar te zijn en het dier gerust te stellen door hem/haar met een rustige kalme stem toe te spreken. Dit is om het dier te steunen, niet om te troosten. Wanneer je een dier probeert te troosten, zoals je bij een klein kind zou doen, bestaat de kans dat het angstige gedrag bekrachtigd wordt;
* Wanneer de hond of kat wegkruipt op een rustig plekje laat hem/haar daar dan liggen en maak de plek zo comfortabel mogelijk. 

Voor huisdieren zonder, of met een milde vuurwerkangst, zijn bovenstaande adviezen voldoende om op een redelijke manier de jaarwisseling door te komen. Voor de dieren met een echt heftige angst zijn aanvullende maatregelen en/of medicijnen nodig om de jaarwisseling te overleven.

Sommige honden hebben echt baat bij het omwikkelen van de borstkas, bijvoorbeeld met een lange sjaal. Hoe de sjaal te gebruiken is op internet te vinden. Er zijn hiervoor ook pakjes op maat verkrijgbaar. Deze behandeling is te vergelijken met het inbakeren van een baby.

Voor de dieren die de komende dagen nauwelijks nog eten/drinken hebben we een advies op maat met angstonderdrukkende medicijnen. Er zijn medicijnen waarmee al met of na de kerstdagen begonnen kan worden, anderen zijn geschikt voor alleen oudejaarsdag en -nacht. Deze medicijnen kunnen het leed verzachten en, wat misschien wel nog belangrijker is, voorkomen dat de angst ieder jaar erger wordt.

Wij wensen iedereen een heel rustige jaarwisseling en hopen van harte op een algemeen vuurwerkverbod volgend jaar! 

Brigitte Kraneburg
Dierenkliniek Schaijk

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties