Schaijk

'Alles wordt uiteindelijk geschiedenis'

Door Paul Verstegen

SCHAIJK/REEK - “Bij De Komme binnenlopen is hetzelfde als thuiskomen, net als vroeger bij opa en oma”, volgens Margriet Meulepas. Het is dertig jaar geleden dat Heemkunde Schaijk-Reek werd opgericht. De club houdt zich vooral bezig met de geschiedenis van de eigen leefomgeving, maar heeft zelf intussen ook een aardige historie opgebouwd. Alles is ondergebracht in De Komme, een 150 jaar oude schuur aan de Netjeshof in Schaijk.

Heemkunde Schaijk-Reek telt ongeveer tweehonderd leden. Door het jaar heen worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals excursies, lezingen over van alles, tentoonstellingen en wandeltochten. Ook verschijnt eenmaal per jaar de Sprokkeling. Een verzameling van verhalen over vroeger uit Reek en Schaijk. Na publicatie wordt een speciale avond gehouden voor de leden om de artikelen nader toe te lichten.

Een van de auteurs is Marij van Diggelen. “Het kost veel tijd om de dingen uit te zoeken en na te speuren”, vertelt ze. “Je moet echt de archieven induiken, verslagen uitpluizen en politierapporten nalezen. Details zoals geboorte- en sterfdatums moeten natuurlijk wel kloppen.”
De Sprokkeling is een uitgave van Boekenfonds Heemkunde Schaijk-Reek. Om en nabij vijftien boeken zijn al via het fonds uitgeven, allemaal geschreven door Reekse en Schaijkse historici en auteurs. Een aantal boeken is niet meer te verkrijgen, maar de rest is nog te koop.

Digitalisering
Sinds kort zijn oude Sprokkelingen terug te lezen op www.heemkundeschaijkreek.nl. Dit is onderdeel van de digitalisering waar de heemkundekring mee is begonnen. De vereniging is bezig met het online zetten van oude foto's, bidprentjes, boektitels uit de bibliotheek, het jaarprogramma en allerlei andere relevante informatie. Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst de hele collectie online komt. “Alles wat we hebben is dan op de website te raadplegen”, zegt Meulepas. “Er is dus nog veel te doen.”
Verder is er een werkgroep die jaarlijks een knipselkrant bijhoudt. Uit lokale en regionale media verzamelen zij artikelen die over Reek en Schaijk gaan. Wie later door de berichten bladert kan zien wat er in een bepaalde periode is gebeurd. “Heel erg leuk om te doen”, vindt Meulepas.

Wateroverlast
Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Aan het einde van de zomer is er heel veel regen gevallen in Schaijk en De Komme staat op het laagste punt van het dorp. In het gebouw stond een laag water van tien centimeter. “Verschrikkelijk”, treurt Meulepas. “Boeken in onze bibliotheek waren kletsnat en zijn verloren gegaan. Foto's zijn nat geworden en onherstelbaar beschadigd. Het was heel vochtig, dus veel spullen hebben eronder geleden. De schade is enorm groot.”

Gelukkig telt Heemkunde Schaijk-Reek veel actieve vrijwilligers die komen helpen bij het opruimen. Meulepas: “Voordat we alles weer gaan inrichten, treffen we eerst voorzorgsmaatregelen om bij volgende keer schade te voorkomen. We brengen een speciale coatingvloer aan die makkelijk te dweilen is. Verder komt alles op klossen te staan, minimaal tien centimeter van de grond. Het kost heel veel tijd om alles weer in orde te maken.”

Wanneer De Komme volledig ingericht is, is het een mooie plek om te bezoeken. De heemkunde beschikt over een authentiek schoolklasje en een rijkgevulde bibliotheek met boeken over onder meer Reek, Schaijk, de directe omgeving, Noord-Brabant, heel Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Op de beroepenzolder staan allerlei attributen die met ouderwetse beroepen te maken hebben. In de grote zaal kun je van alles vinden. “In de loop der jaren hebben we heel veel spullen aangeboden gekregen”, weet Meulepas. “Dat stelt ons voor een luxeprobleem. We kunnen niet alles kwijt en moeten echt een selectie maken. Het voordeel is dat we daarom de beste en mooiste dingen tentoon kunnen stellen.”

Wat veel mensen niet weten is dat De Komme zich ook uitstekend leent voor bijzondere activiteiten. “Heb je een familiefeestje of reünie? Kom dan eens bij ons kijken. Het is erg leuk om het gebouw en de spullen te bezichtigen. Voor veel mensen is het een reis door de tijd. De historie van vroeger tot nu. Alles wordt uiteindelijk geschiedenis. En pas heeft toneelvereniging Kunst Adelt hier vier avonden opgetreden. Dat soort initiatieven staan wij graag voor open.”

Heemkunde Schaijk-Reek nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen in De Komme zodra het verenigingsgebouw weer open is. Dat is gewoonlijk elke eerste maandagavond en woensdagmiddag van de maand. “We zijn een groeiende en gezellige vereniging. Meer leden zijn altijd welkom. Kom een keertje vrijblijvend kijken in onze 'huiskamer'. De koffie staat klaar.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties