Schaijk

Column Ties Coolen

Alle Panda’s op een Chopstick!

Door Ties Coolen

Deze maand maakten we een trip naar ChengDu; de meest opkomende en groeiende stad van China en onder Chinezen bekend als ‘Panda-stad’. Hier is veel potentie en het toeval wilde dat we daar kwaliteitsinspecties houden. We zijn gaan combineren: panda’s en inspecties.

Over de panda’s zijn we snel uitgesproken, dacht ik.... het zijn vegetarische luxe dieren. Ze hebben een prachtig leven in een vier-sterren resort; twaalf uur per dag eten en twaalf uur per dag slapen. Ze eten van de honderden soorten bamboe slechts drie. Die worden met zorg geselecteerd en opgediend. Wetende dat het vroeger vleeseters waren, waarop hun spijsverteringsstelsel is ingesteld en ze plantaardige voeding moeilijk verteren.

Daarnaast zijn de vrouwtjes maar twee tot drie dagen in het jaar vruchtbaar en kunnen ze maximaal één jong per jaar krijgen, mits de mannetjes met hun zwakke libido en te kleine geslachtsorgaan raak schieten. Er is zelfs ‘pandaporno’ om de boel te stimuleren; het moet niet gekker worden!

In de natuur kunnen ze zo’n vijftien jaar ‘oud’ worden. Dankzij de mensheid hebben ze de evolutie echter overwonnen en bestaansrecht. Het zijn eigenlijk ‘nutteloze’ dieren, maar ze zijn zo ‘schattig’! Zelfs de grootste en stoerste Chinees gaat overstag en valt voor de grote kwetsbare ogen en mooie zwarte-witte vacht.
Met deze wetenschap in het achterhoofd hadden we de volgende dag een kwaliteitsinspectie, die werd op enkele bevindingen na goed afgerond. Tijdens de lunch (oh zo belangrijk in China!) wilden we informeren naar het daadwerkelijke nut van de panda. Nog voordat we het woord in de mond konden nemen, werd ons weer duidelijk gemaakt dat dit dier DE grote trots is van China en met name van ChengDu.

Na de lunch moesten we dan ook gezamenlijk nogmaals het pandaresort en fokcentrum bezoeken. Sterker nog; het voortbestaan van de panda is van levensbelang, aldus de fabrikant. Voordat we het wisten hadden we met onze foundation diep in de buidel getast met als gevolg dat we nu met trots ambassadeur zijn geworden van de panda’s.

Op de vlucht terug naar Shanghai hebben we de ‘panda-wetenswaardigheden’ en ‘Chinese-lunch’ met chopsticks geëvalueerd. Door tijdens de lunch interesse te tonen voor de stad en de lokale trots gingen we ondanks ons eerste (voor-)oordeel overstag. Hiermee hebben we de relatie met de fabrikant, de opdrachtgever en natuurlijk de oh-zo schattige panda versterkt. China en Lunch is net als een panda op een chopstick; niet alledaags, maar toch zo mooi!

Ties Coolen

Ties Coolen is ondernemer en woonachtig in Shanghai en Schaijk. Zijn bedrijf Coolen China (en Quality Control China) richt zich op het inkoopproces en kwaliteitsinspecties in China voor westerse ondernemers in diverse sectoren.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties