Schaijk

Bijzonder jubileum voor Fonza van Kraaij uit Schaijk

'Al zestig jaar en ik ben er nog alle daag'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Een kwieke dame van 86, dat is Fonza van Kraaij uit Schaijk. Al zestig jaar werkt ze bij Keurslager Van Kraaij. Eerst was het de zaak van haar schoonouders Johannes en Dina, daarna runde ze de onderneming samen met haar wijlen man Gerrit en inmiddels helpt ze haar zoon Geert met zijn vrouw Rachel in de leukste slagerij van Nederland. “In al die jaren zijn er miljoenen door mijn handen gegaan”, lacht Fonza.

Slagerij Van Kraaij stamt uit januari 1924. “Het was de eerste slagerij in Schaijk”, weet Fonza. “Mijn schoonouders hadden hun boerderij omgebouwd. In 1959 hebben Gerrit en ik de zaak overgenomen. In de tijd dat ik hem leerde kennen, werkte ik nog op kantoor bij de Boerenbond. Een jaar voor ons huwelijk ben ik bij een slager in Nijmegen aan de slag gegaan om het vak te leren. Zo ging dat toen; als Gerrit boer was geworden, maakte mij dat boerin. Hij werd slager, dus werd ik slagersvrouw.”

Administratie
Gerrit en Fonza blijken een gouden koppel. Gerrit was op en top slager, altijd bezig met het beste en lekkerste vlees. Alle taken eromheen kwamen op Fonza neer. Zij zette zich met hart en ziel in. “Dat is er zo een beetje ingeslopen”, vertelt ze. “Gerrit gaf niks om geld. Hij keek er niet naar om. Dat deed ik allemaal, de hele administratie en alles regelen. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Zuuk ik nie, ken ik nie.”
Nog steeds is Fonza zes dagen per week in de slagerij te vinden. “Meestal kom ik zo rond half elf deze kant op”, legt ze uit. “Dan haal ik eerst de was uit. Vervolgens ga ik even naar boven voor de boekhouding. Ik houd de uren van het personeel bij en zoek alle administratie uit. Een computer heb ik niet. Ik leg alles klaar, zodat ze het alleen maar in hoeven te voeren. Soms doe ik nog de afwas. Tussendoor ga ik vaak even naar huis. Rond zes uur 's avonds kom ik terug om de kas op te maken. Dat doe ik al zestig jaar en ik ben er nog alle daag. In al die jaren zijn er miljoenen door mijn handen gegaan.”

Veranderingen
Fonza heeft veel veranderingen en trends meegemaakt in de slageriij. “Op een gegeven moment werd de diepvries geïntroduceerd”, blikt ze terug. “Dat was een grote, rechthoekige kist. Die hadden we op zolder staan. Daar moest je met de vlizotrap naartoe. Nu heeft de slagerij grote koelcellen.”
Verder heeft Fonza veel dingen zien komen en gaan. “Vroeger moesten voor de nachtmis met Kerstmis zeker honderd schaaltjes vleeswaren klaar staan”, vervolgt ze. “Dat was heel belangrijk. Tegenwoordig komt niemand daar meer voor. Nu verzorgen we complete gourmetschotels. Ook het opmaken van een koude schotel is iets dat op enig moment op kwam zetten. Ik heb denk ik wel honderdduizend tomaatjes geschild en in roosjes gesneden. Je had nog niet zoveel variatie in garnering. Nu heb je juist weer zoveel dat je bijna niet kunt kiezen. Tijden veranderen.”

Leukste slagerij
In de jaren negentig is de slagerij overgegaan naar zoon Geert. Hij heeft het bedrijf uitgebouwd tot wat het nu is. Onlangs won hij de titel Leukste Slagerij van Nederland. Ook vallen zijn producten regelmatig in de prijzen. Iets waar Fonza als moeder heel trots op is: “Het is geweldig hoe hij het doet.”
Fonza maakt er nog steeds graag onderdeel uit. Elke dag maakt ze de oversteek van haar woning naar de slagerij. Ze kan het werk niet missen en de zaak kan niet zonder haar. “Over vier jaar en twee maanden bestaat de slagerij honderd jaar”, rekent ze voor. “Dat is iets wat ik graag nog mee wil maken, in goede gezondheid. Tot die tijd blijf ik hier gewoon mijn ding doen. Vervelen doe ik me niet.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties