Schaijk

Actieve buurtvereniging In d’n Hof Schaijk verduurzaamt pluktuin in de wijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK – In d’n Hof is een zeer actieve buurtvereniging in de jonge wijk Akkerwinde II in Schaijk. De vereniging, in 2012 opgericht ‘om de leefbaarheid in de wijk en de binding tussen de bewoners te bevorderen’, organiseert regelmatig activiteiten zoals een buurt-BBQ, Halloween-speurtocht en de jaarlijkse Burendag. Met steun van sponsoren en een collecte werd onlangs een AED aangeschaft die op een centraal punt in de buurt is opgehangen. Het nieuwste project van In d’n Hof is de verduurzaming van de pluktuin in de wijk. De buurtvereniging heeft daarvoor een subsidie weten te bemachtigen van ‘Kern met Pit’, een organisatie die mensen uitdaagt een ‘droom voor hun buurt te realiseren’.

Bij de aanleg van de wijk Akkerwinde II is voor en door bewoners een centrale ontmoetingsplek voor de gehele buurt gecreëerd. Deze bestaat uit een natuurspeeltuin, speeltuinen, zit- en ontmoetingsplekken, een voetbalveldje en een pluktuin.

“De aanleg van de pluktuin is al vijf jaar geleden gedaan”, vertelt Bas Keijzer namens de buurtvereniging. “Er is regelmatig onderhoud gepleegd door de inwoners zelf en daardoor is de pluktuin in de kern nog gezond te noemen. Echter, gezien de perioden van droogte de laatste jaren en afname van biodiversiteit, hebben wij gemerkt dat de pluktuin niet meer aansluit op de veranderende omstandigheden. Wij pakken dit aan door de pluktuin te verduurzamen en hebben hiervoor een buurtbewoner met een agrarische opleiding en ervaring als hovenier om advies gevraagd. De benodigde materialen hebben we bij de lokale middenstand afgenomen, om zo de plaatselijke economie te stimuleren.”

Insectenhotel
Om de verduurzamingsslag te maken is de pluktuin aangevuld met bloemen, planten en bomen die een langere periode van droogte aankunnen en insecten aantrekken zoals bijen en vlinders om zo de biodiversiteit te ondersteunen. “Ook hebben we een door leden van de buurtvereniging zelfgemaakt insectenhotel aan de pluktuin toegevoegd. Bijkomend voordeel van de vernieuwde pluktuin is dat er een schaduwrijke en natuurlijke omgeving is ontstaan waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten.”

‘Saamhorigheid versterkt’
De aanleg van de pluktuin is volledig door de buurtbewoners zelf uitgevoerd. “Dit heeft de saamhorigheid in de wijk verder versterkt.”
Akkerwinde II wordt door de gemeente Landerd genoemd als ‘voorbeeld van een wijk die zelf zorgdraagt voor de verbetering van de leefbaarheid en sociale cohesie’. Bas Keijzer: “Zelf merken we dat in de dagelijkse omgang in de wijk; mensen zijn meer betrokken met elkaar en met de wijk. Wij zijn hier trots op. Met de vernieuwde pluktuin wordt de aantrekkelijkheid en uitstraling van onze wijk verder verbeterd. Ook willen we hiermee een voorbeeld geven aan andere wijken om de openbare ruimte verder te verduurzamen.”

|Doorsturen