Schaijk

75 jaar vrijheid: Twee bijzondere concerten in Reek en Schaijk

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK/SCHAIJK - Reek en Schaijk vieren van 14 tot en met 19 september dat de geallieerden deze regio 75 jaar geleden bevrijdden van de Duitser. De muziekverenigingen Semper Crescendo Reek en Concordia Schaijk dragen bij aan de festiviteiten met twee bijzondere concerten met als titel ‘Market Garden’. De concerten zijn op zaterdag 14 september om 20 uur in Het Wapen van Reek en zondag 15 september om 13.30 uur in De Phoenix in Schaijk. De twee muziekverenigingen vormen ter ere van dit jubileum samen één orkest en geven hier symbolisch ‘vrede’ weer. Vier 75 jaar vrijheid door een bezoek aan één van de optredens.

Semper Crescendo en Concordia hebben zich laten inspireren door operatie Market Garden, de actie die Zuid-Nederland heeft bevrijd. Op 18 en 19 september 1944 trok een kolonne legervoertuigen door Reek, komende vanaf Zeeland richting Grave. Zij hadden flink strijd geleverd en dat was duidelijk te zien. De vreugde van de mensen langs de kant van de weg deed echter alle ellende snel vervagen. Ook muziek heeft de gave om ellende te verzachten. Het gevoel van ‘muziek verbroedert’ willen de muziekverenigingen met deze twee optredens oproepen.
Het concert zal bestaan uit drie blokken: muziek uit de oorlogs- en bevrijdingstijd, een ode aan de landen die ons bevrijd hebben en vreugdevolle muziek die de hedendaagse vrijheid symboliseren.
Twee bijzondere concerten omdat beide korpsen hun krachten hebben gebundeld en het onderste van hun kunnen laten zien. Geen traditionele uitwisselingsvorm waarbij iedere vereniging zijn eigen gedeelte doet, maar een vorm waarbij ze echt elkaars repertoire spelen.

Kranslegging Schutsengel
Het concert in Reek wordt zaterdag 14 september om 19.30 uur voorafgegaan door een kranslegging bij de Schutsengel. Dit is het vredesmonument op het graspleintje aan de Mgr. Borretstraat. Het idee komt van Marij van Diggelen en Erna Hodenius. "Het is een fijne gedachte om met de eigen gemeenschap stil te staan bij de bevrijding", vinden zijn. "Geen toeters en bellen met allerlei plichtplegingen. Het gaat juist om het idee erachter." Wethouder Moritz Böhmer is bereid gevonden om de kranslegging te verrichten. Aansluitend kunnen de mensen het concert in Het Wapen bijwonen.
In Schaijk wordt tijdens het concert aandacht besteed aan de oorlog en bevrijding door voordrachten, de presentatie van een speciale Sprokkeling en leerlingen van de basisscholen dragen een gedicht voor of een zelfgeschreven verhaal. Ook de tekeningen die de kinderen van de basisscholen hebben gemaakt zijn dan te zien in De Phoenix.

Meer festiviteiten
Dinsdag 17 en woensdag 18 september is er een tentoonstelling in De Komme. In het gebouw van de Heemkundekring zijn veel foto’s te zien en voorwerpen uit de oorlogs- en bevrijdingstijd te bewonderen. De expositie is beide dagen open van 14 tot 21 uur. Donderdag 19 september legt burgemeester Marnix Bakermans om 19 uur een krans bij het vredesmonument op het Pastoor van Spijkplein. Daarna volgt er een grandioze feestavond op het plein voor het dorpshuis met muziek voor jong en oud.

|Doorsturen

Pipo de clown

2019-09-03 22:47:26

Hoezo vrijheid?? Schaijk vecht nog steeds TEGEN Reek ????????????????????????

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties