Schaijk

50-jarig jubileum Peuterwerk Ukkepuk Schaijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - In de week van 14 december is het feest bij Peuterwerk Ukkepuk van AVEM Kinderopvang in Schaijk. De voorbereidingen zijn al in volle gang. "Wat we precies gaan doen? Dat blijft nog even een verrassing”, laat Peuterwerk Ukkepuk weten. "Alle peuters worden verwelkomd in een prachtig aangekleed gebouw, waar zij met feestelijke activiteiten worden vermaakt, onder het genot van lekkere hapjes en natuurlijk muziek want dat hoort bij een feestje!”

1970. De tijd dat er in Nederland nog anders werd aangekeken tegen werkende moeders die meer tijd wilden besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Mede hierdoor liepen geboortecijfers terug en werden gezinnen kleiner, met als gevolg dat ook het aantal speelkameraadjes schaarser werd. In deze tijd had Schaijk nog geen opvangmogelijkheden en is de peuterspeelplaats opgericht op donderdag 17 december 1970.

Gevestigd in het Wit-Gele Kruis-gebouw aan de Schutboomstraat, opende peuterspeelplaats Ukkepuk voor het eerst zijn deuren en werd wekelijks door 20 peuters bezocht. De interesse nam toe. Na 2 jaar kwamen er al 75 peuters waardoor zij noodgedwongen verhuisden naar de Zusterstraat en later naar de Klumperstraat, om zich vervolgens begin jaren '90 te vestigen in de Bossestraat.
De Ukkepuk heeft jaren gekend waarin wekelijks 124 peuters gebruikmaakten van de peuterspeelplaats. Deze kinderen kwamen structureel 1 ochtend en 1 middag per week, onder het toeziend oog van 2 peuterleidsters die hier een vrijwilligersvergoeding voor ontvingen.

In een halve eeuw heeft het peuterwerk een enorme groei en ontwikkeling doorgemaakt. Opgericht in 1970 als Stichting Peuterspeelplaats Ukkepuk, heeft het peuterwerk diverse namen, stichtingen (een bestuur van vrijwilligers, veelal ouders) en organisaties gekend als: Stichting Peuterspeelzalen Landerd, Stichting Kinderopvang Landerd en De Schaepskooi. Sinds 2018 horen zij bij AVEM Kinderopvang en dragen zij de naam Peuterwerk Ukkepuk.
"Vele generaties Schaijkenaren hebben jeugdherinneringen aan Ukkepuk. Een stukje kostbare kindertijd, volop in ontwikkeling met belangrijke aspecten als taal, tellen en samenspelen. We hopen ook de toekomstige generaties te mogen verwelkomen bij Ukkepuk."

Ieder kind komt in aanmerking om gebruik te maken van peuterwerk. "AVEM Kinderopvang werkt met professionals, pedagogisch medewerkers die de ontwikkeling van peuters stimuleren, in een leerrijke omgeving. Peuterwerk is spelend leren en een goede voorbereiding op de basisschool!"

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties