Landerd

Samenwerking tussen kunstenaars uit Landerd en Uden

Reizende expositie Formatie terug naar Uden

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

UDEN/LANDERD - In het Kunststation in Uden vond vorig jaar zomer een expositie plaats van twaalf kunstenaars uit de gemeenten Landerd en Uden. Hun gezamenlijk werk moest wijken omdat er een priklocatie kwam aan de Prior van Milstraat. De kubussen verhuisden naar dorpshuis De Phoenix in Schaijk. Ook daar moest na enkele maanden ruimte gemaakt worden, omdat de dagelijkse activiteiten weer op gang komen. Nu gaan de werken terug naar Uden, naar de gezamenlijke ruimte van de bibliotheek, VVV en Kunst & Co.

De naam van het werk is Formatie. Het idee kwam van PvdA-raadslid Ingeborg Tros vanuit een beeldspraak zoals een schilder een doek gebruikt om iets nieuws te creëren. Zo werkt het ook met het samenvoegen van gemeentes. Het kleurrijke geheel van de verschillende dorpskernen worden gevoegd tot een prachtig ‘schilderij’; de nieuwe gemeente.

Vijftien kubussen
De initiatiefnemers van Kunststation Uden brachten de kunstenaars bij elkaar. De basis waren vijftien grote kubussen - van multiplex en van piepschuim - waar de kunstenaars mee aan de slag gingen. Dat was een mooi proces, zeggen de kunstenaars. Het was net als bij de herindeling: ze moesten elkaar vinden in de samenwerking. Aan elke kubus hebben een of meerdere kunstenaars gewerkt. De kubussen zelf zitten ook vol verwijzingen naar beide gemeenten en de fusie die ze doormaken. Dus ook veel losse draadjes, puzzelstukjes en kretologie.

Uit de gemeente Landerd werkten diverse mensen mee aan het project, onder wie José Govers uit Reek, Toon Derks, Corry Reijs en Marion van de Schans uit Schaijk en Georges de Groot, Stefanie van de Elzen en Antoinette van der Velden uit Zeeland. De expositie is tot medio september tijdens de openingstijden van de bieb te bewonderen op de begane grond van Mondriaanplein 16-18 in Uden.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties