Reek

Netwerkmiddag en open dag om bronzen jubileum te vieren

Zorgboerderij Reek timmert flink aan de weg

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Zorgboerderij Reek houdt zaterdag 15 juni een zomerse open dag ter ere van het bronzen jubileum. Voor zorgprofessionals uit de regio is er vrijdag 14 juni een netwerkmiddag. De laatste keer dat het bedrijf haar deuren opende, bij het tienjarig bestaan in januari 2017, was het nog volop winter. “Dan kun je toch andere dingen laten zien”, stelt Riekie Kappen. “Inmiddels zijn we verder gegroeid en kunnen we nog meer laten zien. Zo is het speelterrein helemaal opgeknapt, ook in de stal.”

De lammetjes hebben een rustgevend effect op kinderen. Sommigen vallen zelfs tussen de dieren in slaap.

Zorgboerderij Reek is een zorginstelling van de familie Kappen. In 2007 gestart door Ruud en Riekie. Een nieuw fenomeen in die tijd, maar voor het echtpaar de kans om zorg te combineren met het boerenbedrijf. Het kost wat kruim, maar samen bouwen ze iets moois op. Dan krijgt Ruud het bericht dat hij ziek is en niet veel later overlijdt hij. Een harde klap voor Riekie en haar kinderen. Toch besluiten ze door te zetten. Samen pakken ze de draad weer op. Dochter Rianne en zoon Dolf dragen ieder hun steentje bij.

Dagbesteding
In de jaren die volgen groeit Zorgboerderij Reek uit tot het bedrijf dat er nu staat: een boerderij met dagbesteding voor volwassenen met een beperking en een weekend- en vakantieopvang voor kinderen met een zorgvraag. Riekie: "De kleinschaligheid van het begin hebben we weten te behouden. Het zijn onze 'hulpboeren' die de dieren verzorgen, in de tuin werken en mooie dingen maken voor in de boerderijwinkel. Als je hier komt dan moet je daar dus wel affiniteit mee hebben. Nu zitten we in het schapenseizoen. De kuddes worden binnengehaald, verplaatst tussen weides, gevoerd. De hokken moeten schoongemaakt worden en er zijn lammetjes waarvoor gezorgd dient te worden. Hetzelfde geldt voor de kalfjes van de koeien. Wij zijn veel met dieren bezig.”

Dag- en weekendopvang
In de weekenden en vakanties zijn de kinderen er. Die blijven dan logeren bij Zorgboerderij Reek. “Ze kunnen hier naar hartenlust spelen en knuffelen met alle dieren”, zegt Riekie. “De kinderen helpen ook mee, bijvoorbeeld met het voeren van de beestjes. Daarom is het belangrijk dat kinderen het leuk vinden om met dieren om te gaan. Anders passen ze hier niet.”
Riekie denkt dat de natuurlijke omgeving heel rustgevend werkt voor kinderen. “Het zijn vaak drukkere kinderen die hier komen”, licht ze toe. “Maar bij ons komen ze tot rust. Als ze bij de konijnen zitten of tussen de lammetjes. Soms vallen ze er zelfs in slaap. Dat is best wel bijzonder en vooral ook heel mooi. Het zegt natuurlijk ook wel iets. Tijdens de activiteiten werken we (on)gemerkt aan ieders leerdoelen. Daarbij is er altijd een sociaal element aanwezig: samen leren, samen werken."

Paardencoaching
Een van de activiteiten ter ere van het 12,5-jarig bestaan van Zorgboerderij Reek is een netwerkmiddag op vrijdag 14 juni. “We hebben geprobeerd alle zorgprofessionals in de regio aan te schrijven”, vertelt Riekie. “Heb je geen uitnodiging gehad maar heb je wel belangstelling om te komen? Dan ben je van harte welkom. Naast een stukje netwerken, kunnen de aanwezigen tijdens een kennismakingssessie paardencoaching zelf ervaring wat deze vorm van therapie inhoudt. Dieren spiegelen heel erg jouw gedrag. Je krijgt terug wat je geeft. We koppelen de theorie aan een stukje zelf beleven. De bijeenkomst duurt van 13.30 tot 17 uur.”

Wol vilten
Een dag later, zaterdag 15 juni, is iedereen uitgenodigd tijdens de open dag van 11 tot 16 uur. Je kunt een kijkje nemen op Zorgboerderij Reek. Er zijn tal van activiteiten te beleven. Geniet van spelletjes, rondleidingen, het verzorgen van dieren, lammetjes knuffelen, de boerderijwinkel met producten van de boerderij en zelfgemaakte spullen. Er zijn verschillende demonstraties, zoals schapen scheren en wol vilten.

Zorgboerderij Reek is te vinden aan De Steeg 2a in Reek. Kijk voor meer informatie op www.zorgboerderij-reek.nl

Dolf, Riekie en Rianne Kappen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties