Reek

Appartementencomplex met ruimte voor 22 bewoners

WWA De Boerderij informeert Reek over huisvestingsplannen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De Boerderij in Reek, in 1981 gestart door Corrie Kersten, heeft al bijna twintig jaar de wens voor nieuwe huisvesting. Door de jaren heen is de woon- en werkvoorziening voor mensen met autisme flink gegroeid. Daardoor zitten de twintig bewoners verspreid over drie locaties in het dorp. Zorgverlener GGZ Oost-Brabant vindt het hoog tijd dat daar verandering in komt en heeft besloten zich op nieuwbouw te focussen. Om de gemeenschap mee te nemen in dit proces werd dinsdag 6 februari een infoavond gehouden in Het Wapen waar voornamelijk buurtgenoten op afkwamen. Edwin Dommerholt en Peter Kanters gaven inzicht in het proces tot nu toe en de te zetten vervolgstappen.

GGZ Oost-Brabant is niet over één nacht ijs gegaan en heeft zorgvuldige afwegingen gemaakt. “De huidige situatie met drie locaties is niet te handhaven”, vertelt Kanters. “Niet alleen het onderhoud van de gebouwen drukt op de begroting, ook de personele bezetting is lastig in te vullen met de krimpende budgetten. We willen te allen tijde de veiligheid waarborgen voor de bewoners, voor de omgeving en voor ons personeel. Dat is makkelijker op één centrale plek.”
Daarbij is bewust gekozen om in Reek te blijven. “Allerlei opties zijn de revue gepasseerd”, vervolgt Kanters. “Maar behalve bewoners van De Boerderij, zijn de mensen hier vooral inwoners van het dorp. Sommigen wonen er zelfs al 36 jaar. Reek is hun thuis. Ze maken onderdeel uit van de gemeenschap. Dat vinden wij heel fijn en willen we graag zo houden.”

'Beginstadium'
Uiteindelijk is gekozen voor de optie om op het perceel achter De Boerderij een nieuw complex neer te zetten met 22 appartementen die elk een eigen woon-, slaap- en badkamer hebben. Verder komt er nog een aantal gemeenschappelijke woon- en therapieruimtes, net als faciliteiten voor het personeel. “Er zijn nog geen schetsen of tekeningen”, zegt Kanters. “Hoe het eruit gaat zien, moet nog bedacht worden. Het moet natuurlijk wel passen in de landelijke omgeving. We zijn nu echt in het beginstadium van de planvorming, maar vinden het belangrijk om te weten wat de gemeenschap van onze ideeën vindt. Die input kunnen we dan direct meenemen.”
Om de nieuwbouw te realiseren, moet GGZ Oost-Brabant een aantal procedures doorlopen. Zo dient er een bestemmingsplan gemaakt te worden. Intussen kan ook al begonnen worden met de uitwerking van het definitieve ontwerp, met de nadrukkelijke belofte dat de buurt hierin wordt meegenomen. Zodra het bestemmingsplan is goedgekeurd, kan de omgevingsvergunning aangevraagd worden. Als alles meezit dan kan de bouw naar verwachting medio 2020 starten. “De oplevering is dan over een kleine drie jaar”, denkt Dommerholt.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties