Reek

Autismezorg blijft behouden voor Reek

WWA De Boerderij gaat over van GGZ naar RAC

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Corrie Kersten start in 1981 aan de Schaijksestraat in Reek met De Boerderij: een plek waar mensen met autisme en een normale intelligentie onder begeleiding kunnen wonen. Het is een primeur in Nederland, want adequate opvang voor volwassenen met die problemen is in de jaren tachtig nog niet geregeld. Bijna veertig jaar later dreigt dit 'begrip' te verdwijnen als GGZ Oost-Brabant in 2019 aankondigt alle autismezorg uit Reek te willen verplaatsen naar Huize Padua in Boekel. Enkele bewoners, hun ouders en het personeel steken de koppen bij elkaar om dit te voorkomen. De oplossing wordt gevonden bij het Regionaal Autisme Centrum (RAC). Die organisatie neemt dinsdag 1 juni het stokje over, zodat de zorg en woonplekken op de vertrouwde locatie behouden blijven.

Bart van IJken en Corrie Kersten.

De Boerderij is een woon- en werkvoorziening met ruimte voor twintig personen verspreid over drie locaties in Reek: De Boerderij zelf aan de Schaijksestraat en De Pastorie en De Octaaf aan de Mgr. Borretstraat. De bewoners worden zoveel mogelijk gestimuleerd om binnen hun eigen mogelijkheden deel te nemen aan de samenleving. Een enkeling van hen vervult vrijwilligerstaken, bijvoorbeeld in de kantine bij Achilles Reek en tijdens de koffiemoment van Zorgcoöperatie Reek. Ook doet er elk jaar een clubje mee met de carnavalsoptocht van De Kêleströpers en sommigen dragen hun steentje bij aan kindervakantieweek Kelekeet.

'Grote schok'
GGZ Oost-Brabant wilde een paar jaar geleden de drie locaties samenbrengen door achter in de tuin van De Boerderij nieuwbouw te realiseren. Dat bleek niet mogelijk te zijn, waarop de organisatie besloot alle autismezorg uit Reek weg te halen. “Ik had toen net een appartement betrokken in Oss, daar kom ik oorspronkelijk vandaan”, vertelt Corrie, inmiddels 82 jaar oud en eigenlijk al zestien jaar met pensioen. “Ik was een beetje aan het losweken. Nu pendel ik nog een paar keer per week op en neer. Het nieuws was een grote schok voor mij en de bewoners. Sommigen wonen nagenoeg al hun hele leven in Reek. De afgelopen veertig jaar op De Boerderij en daarvoor bij het Kinderhuis. Die kun je niet zomaar weghalen, want zij voelen zich echte Reekenaren.”
Enkele bewoners, betrokken ouders en een paar personeelsleden vormden een werkgroep om een oplossing te zoeken. Op enig moment kwam het Regionaal Autisme Centrum (RAC) in beeld. “Wij zijn achttien jaar geleden in Helmond gestart”, zegt psychiater en oprichter Bert van IJken. “Daar staat het hoofdkantoor nog steeds. Inmiddels hebben we heel veel cliënten in Zuid-Nederland, van Roermond tot Tilburg. Ook zorgdierentuin Zie-Zoo in Volkel is van ons. Wij bieden alle zorg op het gebied van autisme, behalve klinische zorg. Dat betekent dat wij geen mensen opnemen. Autisme is in die zin ook geen ziekte.”
WWA De Boerderij is tot 1 juni een klinische instelling, wat inhoudt dat de Wet langdurige zorg alles vergoedt: woon- en zorgkosten. “Door veranderingen in die wet kunnen we daar eenvoudig een knip in maken”, vervolgt Bert. “Wij bieden dan voortaan zorg aan huis. Gewoon waar het kan, bijzonder waar het moet. De bewoners huren hun kamer of studio van ons. Uiteraard zorgen we dat dit betaalbaar is en blijft. In de praktijk verandert er vrij weinig voor hen. Sommigen gaan er onder de streep hooguit een klein beetje op achteruit, terwijl anderen er misschien zelfs op vooruit gaan.”

Weinig veranderingen
De komst van het RAC heeft in eerste instantie weinig gevolgen voor de bewoners. De locaties blijven in stand, het gros van het personeel blijft en ook de voorzieningen zijn hetzelfde. Bert: “In het verleden had ik al ooit kennisgemaakt met De Boerderij. De woon- en werkvoorziening past heel goed bij onze organisatie, omdat onze zorg volledig toegespitst is op autisme. Ook vind ik het fijn voor Corrie dat ze weet dat haar werk wordt voortgezet. De overdracht van de GGZ naar ons verloopt in goede harmonie. Dat is fijn. Alle partijen hebben hetzelfde belang: het welzijn van de bewoners. Het is fijn dat die gewoon in Reek kunnen blijven als ze dat willen, want sommigen wonen hier al tientallen jaren en zijn er echt geworteld.”

Afscheid Corrie Kersten
Voor Corrie komt het moment van afscheid nemen dichterbij. “De bewoners zijn al gewend dat ik er minder ben”, legt ze uit. “Per 1 juni verkoop ik het pand aan het RAC, maar dan ben ik nog niet meteen volledig verdwenen. Vooral de oudere bewoners hebben er moeite mee, onder wie Helma, Ludo en Mats. Die wonen al veertig jaar hier. Toch verloopt het afscheid gelukkig op een natuurlijke manier. Het vloeit langzaam maar zeker over. Ze komen soms ook bij mij in Oss op bezoek. Heel gezellig. Iedereen raakt eraan gewend dat ik steeds vaker daar in mijn appartement ben en niet op De Boerderij in Reek. We hebben afgesproken dat ik per 1 november helemaal weg ben. Het is fijn dat ik de gelegenheid krijg om het op deze manier te doen.”

Klein feestje
Dinsdag 1 juni is er een klein feestje om de overname door het RAC te vieren. Het feest voor het veertigjarig bestaan van De Boerderij in augustus wordt vanwege corona een jaartje opgeschoven.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties