Reek

L-FM: lokale radiozender met een eigen sound

'Wij zijn een warm nest vol met vrijwilligers'

Door Siem van Merwijk

REEK - Al jarenlang is L-FM een waar begrip in de regio, maar ook ver daar buiten. De radiozender veranderde een aantal jaren geleden van koers en maakte de keuze om een echte ‘oldies-zender’ te worden. Dit bleek niet alleen goed aan te slaan in onze regio, maar ook in de rest van het land.

“Zo krijgen we regelmatig verzoekjes van mensen uit de rest van Nederland en ook van ver daarbuiten. We zijn namelijk naast FM ook door het internet en glasvezel wereldwijd te ontvangen. Maar de meeste luisteraars komen toch gewoon uit Landerd”, zegt de zichtbaar trotse voorzitter Mari Brouwer. Hij is negen jaar geleden gestart als presentator van zijn eigen radioprogramma maar binnen een jaar werd hij samen met twee andere dj’s gevraagd om de hele zender over te nemen. “Een echte keuze hadden we niet: of we namen de boel over, of de stekker ging eruit.”
Inmiddels is hij al weer enige jaren de voorzitter van deze club van vrijwilligers, die gezamenlijk de lokale radiozender runnen. En daar heeft geen seconde spijt van gehad. De zender is al jarenlang in opmars, wat te zien is aan het stijgende aantal luisteraars. Wat er volgens Brouwer vooral voor zorgt dat de zender zich goed staande houdt, zijn de 24 vrijwilligers die zich elke dag weer opnieuw voor L-FM inzetten. “We zijn echt een warm nest vol met vrijwilligers. Iedereen maakt met plezier zijn eigen radioprogramma binnen het format en dat werkt goed!”

Oldies
Naast de inzet van vrijwilligers heeft de bewuste keuze om voornamelijk oldies te draaien een groot aandeel in de stijgende lijn van de zender. “Heel erg veel mensen vinden dit leuk en er is nog steeds markt voor. Toch zijn er maar weinig stations om in dit genre te draaien dus daarmee zijn we best uniek in Nederland.” Naast het feit dat mensen het leuk vinden is de keuze om voornamelijk oldies te draaien nog op een andere manier te verklaren volgens Brouwer. “Wanneer we voor Top40-hitjes zouden kiezen, kunnen we simpelweg niet concurreren met de grote commerciële zenders van ons land, dus dit doen we dan ook niet.”
Naast het draaien van oldies staan ook de lokale activiteiten en actualiteiten erg hoog in het vaandel bij L-FM. Zo is de lokale agenda gedurende de gehele dag te horen en zijn er regelmatig gasten aanwezig in de studio in Reek. Met name de lokale politiek en actualiteiten worden volgens Brouwer nauwlettend gevolgd door vele luisteraars en is een van de meest populaire onderwerpen op de radio. “Daarom staat bij veel mensen in onze gemeente de radio de hele dag aan op L-FM. Mooi toch!”

Onzekere tijd
Ironisch genoeg is het populaire onderwerp politiek ook hetgeen wat L-FM kan laten verdwijnen. “Wij als L-FM zijn onderdeel van de LOS (Landerdse Omroep Stichting) en wij verzorgen voor de LOS de radio-uitzendingen. Dit doen wij overigens geheel gratis. Onze kosten worden volledig gedragen door onze adverteerders en hier zijn wij erg dankbaar voor.” Zoals bekend gaat de gemeente Landerd over enkele jaren samen met Uden verder en dit geldt ook voor de lokale omroepen. Dit kan een zware dobber worden voor L-FM. Elke gemeente heeft namelijk maar één zendvergunning voor een eigen lokale omroep en dit betekent dat de fusiegemeente straks een zendvergunning moet inleveren. Daarbij komt ook dat de overheid van de grote hoeveelheid lokale omroepen en radiozenders af wil. Ze willen van 324 lokale omroepen terug naar 80. Wat dit alles samen precies voor L-FM gaat betekenen is nog onduidelijk, maar een ding is zeker volgens Brouwer: “Het wordt een interessante maar vooral spannende periode.”
Ondanks dit alles blijft Brouwer toch positief: “We hebben inmiddels wel bewezen dat ons format op de lokale radio wel degelijk bestaansrecht heeft en dat het helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Voor de rest ligt ons lot in handen van de lokale politiek. Dus we gaan dan ook met hartstikke veel plezier en liefde op deze manier door met L-FM totdat het daadwerkelijk zo ver is!”

Kijk op http://www.l-fm.nl voor de verschillende frequenties van de radiozender. De uitzendingen zijn ook via de kabel en digitaal te beluisteren. Tevens vind je op de website een livestream zodat je waar ook ter wereld kunt genieten van oldies en het nieuws uit omgeving Landerd.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties